Точно преди 7 години общо 74 бяха активните инвестиционни посредници в страната (бел. ред. посредниците със сключени сделки), а оборотите на тримесечна база надхвърляха стотици милиони, а в определени тримесечия дори и милиарди.

Слабата активност на пазарните участници в последните години сви оборотите и сделките в пъти. Така днес данни на Българска фондова борса сочат, че за изминалото тримесечие на пазара са действали 43 инвестиционни посредника, като едва 22 от тях са сключили повече от 100 сделки.

Тримесечие по-рано бройката бе с трима повече, докато преди година – общо 50.

Само пет от тях пък могат да се похвалят с повече от 1000 трансакции. Лидери по този показател са клиентите на Карол с 6325 сделки, или над 32% от съвкупния им брой.

Следват Елана трейдинг и БенчМарк Финанс с респективно 2817 и 1597 сделки, както и Първа Финансова Брокерска Къща и Капман с по 1484 и 1017 трансакции.

Именно последните два посредника оглавяват подреждането по оборот с изтъргувани 19.5 и 15.2 млн. лв., изпреварвайки Реал Финанс с 12.7 млн. лв.

В челото са още Евро Финанс и Карол с респективно 9.48 млн. лв. и 7.31 млн. лв. оборот.

Да очакваме ли нов спад на активните посредници в следващите месеци?

Напълно възможно е това да се случи. През последното тримесечие трима от 43-ата активни посредника имат под 10 сделки, а 11 от тях имат оборот от под 100 000 лв. за тримесечие.

Да, Българска фондова борса не е основен източник на приходи за компаниите, но при положение че ликвидността в следващите месеци не се повиши, то по естествен път можем да очакваме намаляване на посредниците, както и на заетите в сектора.

Хората с опит в търговията едва ли ще останат без работа, тъй като инвестиционни посредници алармираха пред Profit.bg, че все по-трудно запълват свободните си позиции, предлагащи едни от най-високите финансови възнаграждения в сектора.

Снимка: sxc.hu