Близо 4% от активите на домакинствата в България са вложени във взаимни фондове, докато в страните от ЕС този процент е между 10 и 12. Това посочи днес на пресконференция Явор Ачев, директор на взаимния фонд Пайъниър Инвестмънтс за България. Фондът е част от финансовата група Уникредит и е първият регистриран взаимен фонд в България.

Докато през 2005 г. едва 1 процент от активите на домакинствата у нас са били вложени във взаимни фондове, то прогнозата на банката за 2009 г. е те да са около 7 процента.

Активите на българските домакинства нараснаха с по-бързи темпове от очакваното и затова четирите процента активи за 2007 г., които бяхме прогнозирали, се оказаха не 329 млн. евро, както сочеха предварителните разчети, а близо 563 млн. евро, посочи Ачев.

Фондът отбеляза днес петата си годишнина на българския пазар и 80 години от създаването си. В България Пайъниър Инвестмънтс има около 6000 клиенти и управлява активи с пазарна стойност от 91.9 млн. евро.

Прогнозираме до края на годината капиталът ни да достигне 150 млн. евро, но това не е самоцел, за нас е важна стабилността на вложенията, посочи Явор Ачев. Той отбеляза, че фондът работи само с клиентски активи и не е ползвал никакъв първоначален капитал. Пазарният му дял към края на януари 2008 г. е 19.4 процента.

Според ръководството на Уникредит Булбанк пазарът на взаимни фондове тепърва ще се разраства. Печалбите за клиентите са много по-големи, ако се доверят на професионалисти при управлението на активите, каза главният изпълнителен директора на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. В момент, когато пазарите са нестабилни, по-консервативно управляваните институции имат преимущество, добави той, цитиран от БТА.