Освен сключените през юли 2011 г. гаранционни споразумения с пет български банки по линия на инициативата JEREMIE (Обединени европейски ресурси за подкрепа на малки и средни предприятия) и по-конкретно Гаранционния фонд, Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) води преговори и за подбора на финансови посредници като в момента се преговаря с три фонда за дялове инвестиране, информираха от ЕИФ.

По отношение на Фонда за рисков капитал разговорите се водят с Neveq Capital Partners. Компанията има установено име на българския пазар с инвестиционен опит в лицето на NEVEQ I, предишен фонд с подобен размер и стратегия, създаден през 2007 г.

Новият фонд има таргет от минимум 30 млн. евро и ще се концентрира върху сийд финансиране, новоосновани компании и транзакции на късен етап с български технологични компании. Инвестициите в индивидуални компании обикновено ще варират между 0.5 и 1.5 млн. евро за една година.

Разговорите при Фонда за инвестиции в компании в етап на растеж преговорите се водят с Axxess Capital, който разполага с едни от най-големите и най-опитни екипи в дяловото инвестиране, концентрирана в Югоизточна Европа. Те ще създадат нова компания, която ще управлява фонда за инвестиции в компании в етап на растеж на JEREMIE.

Централата на Axxess е в Букурещ, а компанията има офис и в София. От 1994 г. насам Axxess е създала и управлява три международни фонда за дялово инвестиране - Romanian American Enterprise Fund (създаден през 1994 г.), Balkan Accession Fund (2005 г.) и Emerging Europe Accession Fund (2010 г.).

Фондът за инвестиции в компании в етап на растеж има таргет 60 млн. евро и ще осигурява финансиране за малки и средни предприятия в най-различни сектори.

Изборът за фонд мениджър при Мецанин фонда се пада на Bulgaria Mezzanine Capital, което е съвместно дружество между Growth Capital Partners (GCP) и Rosslyn Capital Partners (RCP). GCP от своя страна е основан от Mezzanine Management Central Europe (MMCE), който се смята за водещ мецанин фонд мениджър в ЦИЕ. Компанията е създадена през 2000 г.

MMCE е създала и управлява успешно три международни мецанин фонда от 2003 г. насам, с фокус ЦИЕ. Това са AMC I (създаден през 2003 г.), AMC II (2007 г.) и AMC III (2010 г.).

RCP е учреден през 2002 г. и оттогава е създал и/или управлявал пет фонда за дялово инвестиране с над 30 преки инвестиции, основно в България.

Мецанин фондът, с таргет 60 млн. евро, ще осигурява мецанин финансиране за увеличаване на ръста, растежа на външни пазари и капиталови преструктурирания на малки и средни предприятия в най-различни сектори. Инвестициите ще варират между 2 и 5 млн. евро.

Трите фонд мениджъра са избрани сред изпратени общо 29 заявления. ЕИФ е в процес на преговори с посредниците и ще може да потвърди тяхното избиране, след като бъде постигнато споразумение по всички детайли, информираха оттам.

Очаква се първите фондове да започнат инвестиционния процес през последното тримесечие на 2011 г. или през първото тримесечие на 2012 година.