ЕК проверява строителството на Тракия

1214
ЕК проверява строителството на Тракия

Утре, 4 май 2011 г., представители на Европейската комисия ще направят проверка на обекти по Оперативна програма „Транспорт".

В програмата е включена инспекция на хода на строително - монтажните работи за обект „Доизграждане на автомагистрала Тракия - ЛОТ 2, 3 и 4", информират от АПИ.

Проектът за автомагистрала „Тракия", чиито бенефициент е агенцията се финансира по Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

В средата на март от БСП обвиниха изпълнителят по изграждането на Лот 2 на АМ "Тракия" от Стара Загора до Нова Загора - Обединение „Магистрали Трейс", че полагат неподходяща основа.

Тогава лидерът на червените заяви, че „ЛОТ 2 на АМ „Тракия" от Стара Загора до Нова Загора се строи на основата на пепел от български мини, вместо инертни материали, които трябва да дадат стабилност".

Обвинения дойдоха и от външния консултант по проекта "СТРОЛ 1000 - СКЛ Консулт", които говорят в свой доклад, че строителството на автомагистралата се съсипва заради занижен контрол от АПИ, фиктивни проверки и сбъркани геоложки проучвания.

От пътната агенция реагираха своевременно на обвиненията на БСП, като заявиха, че всички използвани материали отговарят на техническите изисквания и се контролират от сертифицирани лаборатории.

Официално с позиция излязоха и от Трейс Груп Холд, в която твърдят, че изграждат АМ „Тракия" качествено.

Представители на бургаското акционерно дружество "Пътни строежи" взеха проби от автомагистрала "Тракия" на 2 май. Това бе по настояване на депутати от "Коалиция за България" и в присъствието на фирмата изпълнител, фирмата консултант и ДНСК. Резултатите трябва да бъдат готови след около месец, увериха от фирмата.

Ако бъдат установени нарушения в насипния материал, който се полага на магистралата, ще бъде разпоредено те да бъдат отстранени и ще се търси отговорност от виновните лица. 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...