Европейската комисия може да започне наказателна процедура заради металургичния комбинат "Кремиковци", съобщиха източници от службата по околната среда в Комисията, цитирани от БТА.

ЕК е наясно, че този завод няма необходимото разрешително, изисквано в изпълнение на директивата на Европейския съюз за контрол върху вредните замърсявания. Крайният срок за получаване на това разрешително бе 31 октомври миналата година. Така че наистина мислим да започнем наказателна процедура по случая, казаха източниците.

Може би наказателната процедура няма да бъде задействана веднага. Днес има заседание на Европейската комисия, на което ще разглеждат и други наказателни процедури по различни проблеми срещу страни от Европейския съюз. Доколкото е известно, процедура срещу България заради "Кремиковци" не е в дневния ред на заседанието. При това положение процедурата вероятно ще бъде започната до месец - два, добавиха те.

Според тях правилата за наказателните процедури ще се спазват напълно, като първата стъпка ще е изпращане на официално уведомително писмо до България във връзка със случая.

При наказателна процедура, задействана от Европейската комисия срещу държава членка на Европейския съюз, първата стъпка е изпращане на официално уведомително писмо. Срокът за отговор на такова писмо е два месеца. Ако отговорът, който трябва да съдържа какво страната е предприела за преодоляване на проблема, предизвикал процедурата, е задоволителен за Европейската комисия, процедурата се прекратява.

Ако отговорът не е задоволителен, задейства се втората стъпка в процедурата. Изпраща се ново писмо, т. нар. "обосновано мнение", в което Комисията обяснява подробно с какво съответната страна нарушава европейските закони и разпоредби и изисква отново нарушението да бъде отстранено. Срокът за отговор на това писмо е също два месеца. В случай, че отново отговорът е незадоволителен, Европейската комисия решава дали да сезира Съда на Европейските общности в Люксембург. Както сочи опитът, от започване на наказателна процедура до приключването й с евентуално налагане на финансови санкции минават най-малко две години.