Ако Оловно-цинковият комплекс в Кърджали продължи да не спазва технологичните норми, от началото на 2010 г. Европейската комисия може да наложи наказателна процедура или спиране на цялото производство.

Това предупреди на среща с ръководствата на общината и комплекса и експерти от МОСВ зам.-министърът Евдокия Манева. Според нея има да се решават няколко временни мерки за ограничаване емисиите от серен диоксид в атмосферния въздух над града.

Манева предложи още през тази седмица в МОСВ експерти от министерството и ОЦК да обсъдят допустимия праг за годишно и месечно производство на олово без то да нанася големи финансови щети на металургичното предприятие.

От РИОСВ - Хасково посочиха данни, че за деветмесечието на тази година допустимите концентрации на кадмий и олово са били 3.9 пъти над пределните и по закон инспекцията може да ограничи дейността на оловно производство.

Това е и нашата официална позиция - свиване капацитета на това производство и влизане в пределно допустимите норми до въвеждането в експлоатация на новите мощности на оловно и цинково производство в ОЦК, изрази позицията на общината кметът Хасан Азис.

Източник: БТА