Част от средствата, с които Експат капитал придобиха 20% от капитала на Еврохолд България днес, идват от увеличението на капитала на дружеството с 12 млн. лева по-рано тази година, с емитирането на 60 000 привилегировани книжа. Решението за увеличението на капитала е взето на 16 февруари тази година. Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал.

Привилегированите акции са издадени тогава с изричната цел набиране на средства за покупка на акции от търговски банки, в това число и 6.31 млн. акции на БАКБ (за дела на AIB в българската финансова институция). Както вече е ясно делът на AIB в БАКБ отиде в ръцете на инвестиционния фонд на Цветелина Бориславова - CSIF, а утре очаквайте и темата за изводите, които можем да си направим от стойността по сделката - 100 хил. евро за 50% от капитала на БАКБ.

Основната част от емисията, или 59 650 акции за 11.93 млн. лева, са записани от бургаското дружество Евробилд. Собственици на последното са Борислав Райчев и Тенко Янев.

По данни от 6 юни от Търговския Регистър, Евробилд държи 9 650 привилегировани акции, а Експат капитал АД е изкупило обратно 50 000 собствени акции.

Борислав Стойков откупи през 2008 г. дела в Евробилд на бизнесмена Людмил Стойков, който бе привлечен като обвиняем и в последствие оправдан поради липса на доказателства по нашумялото дело за измама по САПАРД за 7.5 млн. евро.

След като придобиването на дялово участие в банката не се осъществи, от Експат капитал свикаха извънредно ОСА, на което акционерите промениха условията по целево използване на набраните средства от емисията привилегировани акции за покупката на дял в Еврохолд България.