Експат купи 20% от Еврохолд след неуспеха при БАКБ

2204
Експат купи 20% от Еврохолд след неуспеха при БАКБ

Част от средствата, с които Експат капитал придобиха 20% от капитала на Еврохолд България днес, идват от увеличението на капитала на дружеството с 12 млн. лева по-рано тази година, с емитирането на 60 000 привилегировани книжа. Решението за увеличението на капитала е взето на 16 февруари тази година. Николай Василев  е управляващ партньор в Експат Капитал.

Привилегированите акции са издадени тогава с изричната цел набиране на средства за покупка на акции от търговски банки, в това число и 6.31 млн. акции на БАКБ (за дела на AIB в българската финансова институция). Както вече е ясно делът на AIB в БАКБ отиде в ръцете на инвестиционния фонд на Цветелина Бориславова - CSIF, а утре очаквайте и темата за изводите, които можем да си направим от стойността по сделката - 100 хил. евро за 50% от капитала на БАКБ.

Основната част от емисията, или 59 650 акции за 11.93 млн. лева, са записани от бургаското дружество Евробилд. Собственици на последното са Борислав Райчев и Тенко Янев.

По данни от 6 юни от Търговския Регистър, Евробилд държи 9 650 привилегировани акции, а Експат капитал АД е изкупило обратно 50 000 собствени акции.

Борислав Стойков откупи през 2008 г. дела в Евробилд на бизнесмена Людмил Стойков, който бе привлечен като обвиняем и в последствие оправдан поради липса на доказателства по нашумялото дело за измама по САПАРД за 7.5 млн. евро.

След като придобиването на дялово участие в банката не се осъществи, от Експат капитал свикаха извънредно ОСА, на което акционерите промениха условията по целево използване на набраните средства от емисията привилегировани акции за покупката на дял в Еврохолд България.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...