В Неохим се състояха серия от срещи с представители на чуждестранни фирми, които ще вземат участие с иновационните си технически решения в реконструкцията на цеха за производство на амоняк, съобщиха за Profit.bg от компанията. Там бяха представителите на английския филиал на американската фирма КВR Габор Геренсер, Роберт Пимбъл и Андрю Борд, на фирма Кох Глич - Великобритания, Кейт Кадик, Клеър Хейкок, Карл Молиньо и на чешката компания Хетенг - Павел Скрижа и Юри Попорни.

По повод срещите, Калинка Койнарска - технически директор на Неохим, заяви следното: „Програмата беше изключително натоварена и целеше да се изяснят редица технологични въпроси, да се набави липсващата информация, да се изяснят проблемите по доставките, за да се ускорят дейностите по приключване на базовия инженеринг. Разгледан бе проектографикът за демонтажни, монтажни и инспекционни дейности, разпределиха се и отговорностите между Неохим, Кох Глич и KBR. От фирмата производител на горелките в Реформинга Хетенг - Чехия, подготвят доклад за състоянието им и евентуалната необходимост те да бъдат реконструирани".

Модернизацията на едно от основните структурни звена в торовото дружество ще продължи до 2013 г. и ще се извършва по време на плановите капитални ремонти. В проекта „Фундаментална промяна на производствения процес в цеха за амоняк" ще бъдат направени инвестиции за около 30 млн. лв.

След завършването му рязко ще се подобри енергийната ефективност при експлоатация на мощностите. Ще се намали в пъти изхвърлянето на парникови газове, а икономическият ефект от снижаване на разхода на природен газ за единица продукция ще бъде впечатляващ, общеват от компанията, без обаче да уточняват какво имат предвид впечатляващ.

За последно акциите на Неохим са търгувани на борсата при 37.5 лв. за лот.

Сн.: Техническият директор инж. Калинка Койнарска разговаря с експертите Павел Скрижа и Юри Попорни (третият и четвъртият отляво надясно) от фирма Хетенг, производител на горелките в реформинга (Неохим)