Завършва прехвърлянето на активи на акционери на първия фонд на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, ИД ЕЛАНА Еврофонд, към едноименния договорен фонд в евро, като по-голямата част от инвеститорите се присъединиха вече към него.

Новият ДФ ЕЛАНА Еврофонд стартира публично предлагане на дялове в началото на юли т.г., след като ЕЛАНА Фонд Мениджмънт взе решение да създаде приемник на най-стария си фонд, регистриран през 2002 г. като едно от първите инвестиционни дружества според действащото тогава законодателство.

Причината за едноименен договорен фонд е по-изгодната за инвеститорите правна форма в сравнение с регистрацията като „инвестиционно дружество", тъй като се спестяват значителни разходи при поддръжката и управлението на фонда. Инвестиционното дружество изисква постоянни разходи за организиране на редовни годишни общи събрания, значително по-високи дължими такси към надзорния орган, задължителен минимален брой персонал и пр.

Стойността на активите на ДФ ЕЛАНА Еврофонд възлизат на близо 85 000 евро (към 25 септември 2009 г.).

На Общо събрание на акционерите на ИД „ЕЛАНА Еврофонд", проведено на 8 юни 2009г., беше гласувана промяна в устава на инвестиционното дружество, която позволи при прехвърляне на активи в новия ДФ ЕЛАНА Еврофонд да не се заплащат такси за обратно изкупуване при излизане от стария фонд.

След като тази промяна бе одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН) на 3 юли 2009 г., управляващото дружество покани акционерите да пренасочат инвестицията си към новосъздадения фонд или към някоя от другите схеми на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Някои акционери избраха да прехвърлят активите си към ЕЛАНА Фонд Паричен Пазар, който няма такси за вход и изход, а също наскоро получи приза „Най-добър ниско рисков фонд в Централна и Източна Европа за 2009 г."

ИД ЕЛАНА Еврофонд свиква извънредно Общо събрание на акционерите на 30 октомври 2009 г. с дневен ред, в който ще се гласува срок за прекратяване на дейността на дружеството, прекратяване на обратното изкупуване на акции, избор на ликвидатор, както и освобождаване от длъжност на Съвета на директорите. Предложеният срок за прекратяване на дейността е 6 месеца, като обратното изкупуване се предлага да се прекрати от деня на провеждане на общото събрание.