На 27 февруари в Пловдив, на 6-тото Международно финансово изложение „Банки, Инвестиции, Пари”, петият взаимен фонд на Елана Фонд Мениджмънт беше отличен с приза „Финансов продукт на 2007 г.” в категория „Инвестиционни продукти”.

Договорен фонд Елана Фонд Паричен Пазар стартира публичното предлагане на своите дялове на 31 октомври 2007 г., като за почти 3 месеца вече набра активи на стойност над 9 млн. лв. Близо 4 млн. лв. бяха акумулирани във фонда само през месец януари 2008 г.

Типът взаимен фонд „паричен пазар” е нискорисков ликвиден финансов продукт, който е подходяща алтернатива на безсрочния банков депозит или ползване на разплащателни сметки. Елана Фонд Паричен пазар е вторият фонд от този тип, въведен на българския пазар. Фондът структурира и поддържа портфейл от финансови инструменти с висока степен на ликвидност, който да осигури оптимален доход на инвеститорите при ограничаване на риска. Привлекателността на фонда за инвеститорите е свързана с възможността за висока обращаемост на вложените средства при нисък риск.

Чрез Елана Фонд Паричен Пазар компаниите могат да оптимизират паричните си потоци и да управляват по-ефективно свободните си средства в краткосрочен план. Фондът е също подходящ за краткосрочно „паркиране” на свободни средства от инвеститори, пенсионни и взаимни фондове при колебания на борсата и желание да се избегнат високорискови инвестиции за определени периоди.

Понастоящем фондовете „Паричен пазар” в целия свят управляват общо нетни активи от 4.045 млрд. щатски долара, като общо нетните активи на всички взаимни фондове в света са 22.72 трилиона щатски долара (данни от края на първо тримесечие на 2007 г.) Фондовете „Паричен пазар” съставляват 5% от общо 62 522 взаимни фондове в целия свят (данни от края на първо тримесечие на 2007 г.)

*Източник на данните: Investment Company Institute statistics

/На снимката: Наградата бе връчена от Н.Пр. г-н Филип Беке, Посланик на Кралство Белгия в България, на Ивайло Андонов, директор на Инвестиционен център ЕЛАНА – Пловдив/.