Елана Фонд за Земеделска Земя и Адванс Терафонд са най-ликвидните компании в BG REIT през септември

642
Елана Фонд за Земеделска Земя и Адванс Терафонд са най-ликвидните компании в BG REIT през септември

Елана Фонд за Земеделска Земя бе най-ликвидното дружество за имоти за септември, включено в състава на отрасловия индекс BG REIT, показва месечният бюлетин на Българска фондова борса.

За изтеклия месец сделките с акции на компанията са били 529, а стойността им достига 12.164 млн. лв. Дружеството е лидер и по изтъргуван брой ценни книжа с обем от 5.412 млн. акции.

С 329 транзакции на второ място се наредиха книжата на Адванс Терафонд АДСИЦ. Въпреки броя на сделките, компанията изостава значително от Елана Фонд за Земеделска Земя с месечен оборот от близо 624 хил. лв. за 285 хил. разменени акции.

На трета позиция се нареди емисията на ФеърПлей Пропърти АДСИЦ, за която статистиката показва 161 сключени сделки. Компанията е на втора позиция по брой изтъргувани книжа (близо 951 хил. акции). Със стойност на сделките от 1.894 млн. лв. ФеърПлей е на трето място след Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (2.916 млн. лв.) по реализиран оборот.

Най-малък брой сделки са отчетени с акциите на Парк АДСИЦ – 24 транзакции за 189 хил. книжа. Оборотът съответно е бил близо 237 хил. лв.

BG REIT приключи септември на 106.94 пункта, което е с 6.94% изменение от базисните му 100 пункта. Месечният оборот в индекса достигна съответно 20.812 млн. лв. От всички 11 компании в индекса повишение регистрираха девет от тях.

Най-сериозно положително изменение имаше при стойността на книжата на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ. Промяната в цената бе от 8.50 лв. на 10 лв. в края на септември.

ФеърПлей Пропъртис АДЦИЦ, чиито книжа поскъпнаха от 1.89 лв. на 2.20 лв. До 1.80 лв., или с 0.31 лв. повече, поскъпнаха през септември и книжата на Фонд за земеделска земя Мел инвест.

От всички компании в индекса единствено акциите на Булленд Инвестмънтс АДСИЦ не вървяха в синхрон с пазара и поевтиняха от 1.35 лв. на 1.33 лв.

Книжата на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ завършиха месеца без изменение в стойността си от 1.57 лв.

Извън дружествата от BG REIT през септември се отличава емисията на Софарма Имоти АДСИЦ, с чиито акции са сключени 129 сделки за 22 хил. акции срещу 345 хил. лв. Други по-ликвидни емисии са били тези на Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ (72 сделки, близо 11 хил. изтъргувани книжа, оборот от близо 53 хил. лв. ), както и книжата на Ексклузив Пропърти АДСИЦ (32 сделки, обем от 62.7 хил. акции и оборот от над 100 хил. лв.)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg