Елана Холдинг, управляващ бизнеса с възобновяема енергия на групата Елана, очаква да сключи договори за изграждане „до ключ" на общо 50 малки соларни електроцентрали до края на 2009 г. Половината от тях се очаква да заработят в рамките на годината, съобщиха за Profit.bg от компанията.

За последните 5 месеца, от ноември 2008 г. до март 2009 г., компанията стартира и разработи 25 соларни проекта с обща мощност от 2.4 MW и общо очаквано ефективно годишно производство на енергия от 3 380.55 MWh.

Слънчевите електроцентрали, които се намират в Южна България - една от най-благоприятните за производство на електрическа енергия от слънцето части на страната - се разработват по заявки на инвеститори, като техният капацитет предстои да бъде присъединен към електропреносната мрежа до края на годината.

Елана Холдинг започна да развива бизнес в областта на възобновяемата енергия през 2004 г., като за последните 5 години вече има създаден сериозен портфейл от соларни и вятърни проекти. От 2007 г. след отделянето на финансовия бизнес на групата Елана в Елана Финансов Холдинг, дейността на Елана Холдинг се фокусира изцяло върху сектора на възобновяемите енергийни източници.

Към края на първото тримесечие на 2009 г. екипът на Елана Холдинг е разработил или е в процес на разработване на 32 проекта за производство на вятърна и слънчева енергия. Проектите с вятърна енергия на този етап са 7 с обща мощност 445.5 MW и общо ефективно годишно производство на енергия от 852 599 MWh.

Екипът от специалисти на Елана Холдинг предлага разработване и изграждане на фотоволтаични проекти „до ключ" - от осигуряването на подходящи терени и анализ на слънчево-енергийния им потенциал през доставката на висококачествено оборудване и същинското изграждане на инсталациите до пускането им в експлоатация след подписването на договор за изкупуване на произведената електроенергия.

Елана Холдинг също участва в управлението на Фонд „Енергийна ефективност" (ФЕЕ) от 2005 г. насам, когато в консорциум с канадския консултант в областта на енергийната ефективност „Еконолер Интернешънъл" и българската Фондация „Център за енергийна ефективност ЕнЕфект" беше избран за първия частен фонд мениджър на публична финансова институция в България в тръжна процедура, проведена от Световна банка.

Елана Холдинг е член на Асоциацията на производителите на екологична енергия.