Спарки Елтос АД възнамерява да увеличи капитала си чрез издаване на 2 800 000 нови обикновени поименни безналични акции с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 16.00 лева. Ако всички акции бъдат записани и платени, дружеството ще набере 44.8 млн. лв.

Цел на увеличението на капитала и планирано използване на набраните от емисията средства са инвестиции за модернизация на производството, повишаване на капацитета, усвояване на нова гама акумулаторни професионални електроинструменти, модернизация на леярна за магнезиеви, алуминиеви и други специални сплави, съществено подобряване на екологията на производството, автоматизация на монтажа, както и за намаляване на ливъриджа на дружеството.

С набраните от емисията средства ще се финансира четиригодишната инвестиционна програма на дружеството за увеличаване на капацитета, която възлиза на 25 млн. лева. В случай че дружеството успее да набере чрез тази емисия необходимите средства, ще реализира инвестиционната си програма в рамките на 15-18 месеца.

Капиталът на Спарки Елтос АД ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и напълно заплатени най-малко 2 280 000 броя акции. Капиталът ще се увеличи само със стойността на записаните и заплатени акции, равни на или надвишаващи посочения минимално допустим размер на набрания капитал, при което публичното предлагане се счита за успешно приключило.

Срещу всяка една притежавана акция се издава едно право, като всеки пет права дават възможност за записване на една нова акция по емисионна стойност 16.00 лева. Броят акции, които едно лице може да запише е равен на цялото число на частното, без отчитане на резултата след десетичната запетая, получено при делението на броя на притежаваните от него права на пет.

В срок до 30 септември 2007 г, в съответствие с взетото решението УС е решил да бъде изготвен проспект за публично предлагане на новата емисия акции на Спарки Елтос АД съобразно изискванията на ЗППЦК и актовете по прилагането му. В същия срок ще бъде подадено и заявление до Комисията за финансов надзор за потвърждаване на проспекта.

Надзорният съвет на Спарки Елтос АД е потвърдил на свое заседание от 9 август 2007 г. взетото от Управителния съвет решение.

Наскоро дружеството увеличи капитала си от 2 млн. лв. на 14 млн. лв. със собствени средства, като новата емисия все още не е регистрирана за търговия на БФБ.

По време на днешната търговска сесия бяха прехвърлени 1137 акции на средна цена 18.95 лв. за брой.