Близо 170 хил. лв. дължат 143 емитента на Българска фондова борса. Задължението към борсовия оператор е натрупано в резултат на неплатените годишни такси за поддържане на емисиите им на БФБ за 2010 г. Крайният срок за плащане на таксата изтече на 31 януари.

Повечето от емисиите се търгуват на Неофициален пазар на акции, което ще рече, че годишната им такса е в размер на 1 200 лв. Сред длъжниците фигурира и името на ОЦК, чиито акции се търгуват на Официален пазар, а там таксата е 2 400 лв.

„Смятаме да си съберем дължимите суми", коментираха от Българска фондова борса. „Разбира се, в списъка има една група от компании, от които това трудно ще се случи. Става дума за дружества в несъстоятелност и ликвидация".

Оттам ни увериха, че между БФБ и емитентите протича активен диалог по случая.

„Засега няма да ги спираме от търговия, но емитентите трябва да знаят, че подобна възможност не е изключена", информираха от БФБ. „Засега обаче гледаме да проявим толерантност, но ще направим всичко възможно, за да съберем повече от дължимите такси".

Ако се направи паралел на случващото се през тази година с положението от 2009 г., когато списъкът на длъжниците бе отново солиден, от БФБ отчитат известно влошаване на ситуацията. По тяхна информация емитентите са покривали задълженията си до края на годината.