Сделката за продажбата на ТЕЦ Марица изток 3 бе финализирана, съобщиха от енергийна компания Енел. Споразумение с американката ContourGlobal LP бе постигнато през март, а преди месец продажбата беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията.

Холандското дъщерно дружество Enel Investment Holding BV (EIH) е прехвърлило дела си от 73% в ТЕЦ-а на американкатакомпания. Прехвърлени са и и 73% от акционерния капитал на българската компания "Енел Оперейшънс България" АД, която отговаря за експлоатацията и поддръжката на ТЕЦ "Енел Марица Изток 3".

"Енел" продаде двете компании на ContourGlobal за сумата от 230 милиона евро. Стойността на сделката при приключването й за 100% от дяловия капитал на компаниите, включени в прехвърлянето, е 545 милиона евро, което съответства на 0.60 милиона евро за мегават.

ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" е разположена в Югоизточна България и представлява около 10% от общата инсталирана енергийна мощност на страната. През 2010 г. централата отчете приходи от около 231 млн. евро и (печалби преди лихви и данъци от около 69 милиона евро.

В България "Енел" има четири дъщерни дружества - три от тях се занимаваха с рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-изток 3", която приключи през миналата година, а едно - "Енел грийн пауър България", има 14 ветрогенератора с обща инсталирана мощност 42 MW, разположени на черноморското крайбрежие в близост до Шабла и Камен бряг.

Продажбата на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3" е част от плана, обявен от Enel на пазарите, и ще намали общия финансов дълг на Групата Enel с около 460 милиона евро.