Вятърни мощности на Enel Green Power от 12 MW влязоха в експлоатация във Франция с инсталирането на шест вятърни турбини, всяка с мощност от 2 MW, на площадката на „Ла Дрюин" в региона Шампан-Арден. С пускането в експлоатация на „Ла Дрюин"дружеството завърши своя най-голям до момента вятърен проект във Франция - 30-мегаватовия вятърен парк „Вале д'Арс", съобщиха от компанията.

Благодарение на влизането в експлоатация на новите вятърни турбини паркът „Вале д'Арс" ще генерира над 75 млн. kWh годишно. Произвежданата електроенергия ще бъде достатъчна, за да посрещне годишните енергийни нужди на над 22 000 домакинства. Същевременно чистата енергия, произвеждана от вятърния парк, ще спести отделянето на 60 000 тона CO2 годишно, се посочва още в съобщението.

"През 2009 г. пуснахме в експлоатация 8 нови вятърни парка с обща инсталирана мощност от 60 MW и постигнахме целта си за съществена експанзия във Франция, където виждаме огромен потенциал за развитието на вятърната и соларната енергия", заяви Франческо Стараче, президент на Enel Green Power. „Сегашното портфолио на централите е добра основа за реализирането на амбициозните ни планове за развитие във Франция през следващите години."

С вятърния парк „Вале д'Арс" общите инсталирани вятърни мощности на дружеството във Франция стават 68 MW. Те ще генерират над 150 млн. kWh електроенергия годишно. В момента се изграждат допълнителни 80 MW към системата от вятърни мощности, възлизаща на над 500 MW.

Enel Green Power е дружеството на групата Enel, което разработва и управлява производството на електроенергия от възобновяеми източници в Италия и по света. То оперира над 4700 MW в централи, използващи водна, вятърна, геотермална и слънчева енергия, както и от биомаса, в 14 държави в Европа и Северна и Южна Америка.