Enel S.p.A. (Enel) обяви, че е постигнато споразумение с Contour Global LP (ContourGlobal) за продажбата на целия капитал от регистрираните в Холандия компании Maritza East III Power Holding BV и Maritza O&M Holding Netherland BV, които притежават съответно 73% от капитала на българската Енел Марица Изток 3 АД, която от своя страна е собственик на въглищната електроцентрала с инсталирана мощност от 908 MW (ТЕЦ Енел Марица Изток 3) и 73% от акционерния капитал на българската Енел Оперейшънс България АД, която отговаря за експлоатацията и поддръжката на ТЕЦ Енел Марица Изток. Това съобщиха от Enel.

ТЕЦ Енел Марица Изток 3 е разположена в Югоизточна България и представлява около 10% от общата инсталирана енергийна мощност на страната. През 2010 г. централата отчете приходи от около 231 милиона евро и EBIT (печалби преди лихви и данъци) от около 69 милиона евро.

Contour Global ще плати на Enel 230 милиона евро общо за компаниите. Стойността в края на отчетния период за 100% от акционерния капитал на разглежданите компании се оценява на 535 милиона евро, което съответства на 0.59 милиона евро за MW.

Сделката е част от плана за продажба, обявен от Enel на пазарите, като ще намали общия консолидиран финансов дълг на Enel с около 450 милиона евро, според оценка при затварянето.

Очаква се сделката да бъде приключена до юли 2011 г., като това ще стане след получаване на необходимите разрешения от съответните органи.

Компанията ContourGlobal е основана през 2005 г. от главния й изпълнителен директор Джоузеф Брандт и фонда Reservoir Capital Group с капитал от 4 млрд. щатски долара. Главният офис на новия собственик на ТЕЦ Марица Изток – 3 е в Ню Йорк.

Според наличната информация на официалния сайт на компанията ContourGlobal развива, придобива и управлява електроцентрали и топлофикационни дружества по целия свят. Дейността им е съсредоточена към бързоразвиващите се пазари с ниско ниво на обслужване, както и към иновационни ниши на развитите пазари.

В портфейла на компанията днес влизат 25 проекта в 14 страни от Европа, Африка, Северна и Южна Америка и Карибите с обща инсталирана мощност към 1 200 Мвт. В момента протича процес на мащабна разработка на нови предприятия с обща мощност 10 000 Мвт, информират от компанията в официалния си сайт.

Европейските проекти на дружеството се намират в Украйна, Полша, Румъния, Италия и Северна Ирландия. ContourGlobal има бизнес в Република Мали, Тогоанска република, Нигерия и Руанда. В Южна Америка тя развива дейност в Бразилия и Колумбия. Компанията има и проект в Щатите.