Италианската енергийна компания Enel планира да продаде българската ТЕЦ "Енел Марица изток 3", на която е мажоритарен собственик.

Това каза Фулвио Конти, главен изпълнителен директор на италианската енергийна компания Enel на пресконференция в Лондон в отговор на журналистически въпроси за плановете на компанията в България.

Ръководството на Enel е в Лондон, за да представи финансовите си резултати за миналата година и бизнес плана си за следващите 5 години.

"Причината да продаваме не е, че не сме доволни от централата, напротив, изключително доволни сме. Причината е, че това е единственият ни актив и не успяхме да го интегрираме с други енергийни дейности като например дистрибуционна мрежа", каза Конти.

Фулвио Конти подчерта, че има проявен конкретен интерес за централата от страна на други компании и допълни, че Enel обмисля предложенията.

Освен 73% от топлоелектрическата централа италианската компания е собственик на седем ветрогенератора по три мегавата в района на село Камен бряг.

През 2009-а приходите на Enel са се увеличили с 4.7 на сто прямо 2008 г. до 64 милиарда евро. Чистата печалба на групата за миналата година е 5.395 млрд. евро. Натрупаният дълг на енергийния гигант обаче надхвърля 50 млрд. евро.

Намеренията на "Енел" са да намали дълговете си с около 5 милиарда евро до края на следващата година като за целта се предвижда продажба на активи на стойност 7 милиарда евро, предаде Дарик.

Към момента чистите задължения на Enel са близо 51 милиарда евро, а в края на 2010 те трябва да спаднат до около 45 милиарда евро, обясни шефът на групата Фулвио Конти. Компанията прогнозира за 5-годишния период задълженията да се стопят до 39 милиарда евро.

30 милиарда евро планира да инвестира италианската енергийна компания до 2014 година. За периода групата ще отдели 1 милиард евро за иновации и подобряване качеството на живот в районите, в които оперира.

За в бъдеще Enel ще залага изключително на инвестициите във възобновяеми енергийни източници. Компанията ще развива бизнеса в Испания и Португалия чрез дъщерната си фирма за производство на зелена енергия - Enel Green Power и придобитата през миналата година испанска енергийна компания „Ендеса".

Източник: БТА