Енемона АД отчита нетна консолидирана печалба за изминалата 2007 г. в размер на 11.337 млн. лв. или по 0.95 лв. на акция, става ясно от предадения на борсата отчет.

Година по-рано компанията има нетна консолидирана печалба в размер на 4.872 млн. лв. или 0.82 лв./акция, при основен капитал от 5.947 млн. лв.

Нетните приходи от продажби за периода са на стойност 89.491 млн. лв., като бележат ръст от 46.85 на сто спрямо година по-рано.

На 26 ноември 2007 г. „Енемона” АД извърши първично публично предлагане на 2 млн. нови акции. В резултат на успешното приключване капиталът се увеличи на 11.934 млн. лв. Предложените и пласирани акции представляват 16.76% от капитала на дружеството след увеличението му.

Основна причина за първичното публично предлагане е финансирането на експанзията на „Енемона” АД в новите бизнес-сектори – енергетика, ютилити услуги и енергийна ефективност, както и за увеличаване потенциала за управление и реализация на мащабни проекти в енергетиката и индустрията чрез придобиване на ДМА, софтуерни продукти и други материални и нематериални активи.

Набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционната дейност на „Енемона” АД, а именно: енергиен проект „Ломски лигнити”, инвестиции в енергийни проекти на базата на възобновяеми енергийни източници, инвестиции, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене”, в което „Енемона” АД ще бъде водещ подизпълнител от българска страна, и рефинасиране на част от дългосрочните задължения на „Енемона” АД с цел оптимизиране на кредитния портфейл и намаляване на лихвените и валутните рискове.

Рано днес по позицията са изтъргувани 1130 акции на нива от 20.35 и 20.43 лв. за ценна книга.