На 19 април 2008, на официална церемония в художествена галерия “Илия Бешков” в Плевен, Енемона АД спечели “Крилото на успеха”, голямата награда на специализираното изложение Партнерс Експо. Наградата е за цялостната дейност на дружеството, като акцент се поставя върху инвестициите и дейността на компанията по проект „Енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса и изграждане на ТФЕЦ на биомаса Никопол”.

В присъствието на представители на общинска и областна администрация – Плевен, както и десетки журналисти от региона, почетната статуетката връчи лично кметът на града – Найден Зеленогорски, на инж. Богдан Прокопиев, прокурист на Енемона АД.

Инвестиционното намерение на Енемона АД предвижда реализирането на проект „Енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса и изграждане на ТФЕЦ на биомаса Никопол” да се осъществи посредством изграждането на когенерационна централа край Никопол.

Горивото, с което ще работи централата, се състои от 90% слама и 10% други селскостопански отпадъци, в това число царевичак, лозови пръчки, отпадна дървесна биомаса от овощни градини и др. Необходимият период за изграждане и въвеждане в експлоатация на подобен род централи е три години.

Планираната обща мощност на централата е 50 MW, при производство на електроенергия с мощност 15 MWel. Централата ще захранва с пара за технологични нужди завода за преработка на картон Майр-Мелнхоф Никопол АД. Очакваната консумация на пара е 200 хил. тона годишно. Предвижда се и топлоснабдяване на подходящите за целта обществени и жилищни сгради в Никопол.

Изграждането на ТФЕЦ Никопол чрез използването на най-модерни технологии би могъл да го превърне в еталон за изграждане на други топлоцентрали в България, използващи биомаса. Чрез проекта ще се подпомогне енергийната система на България с енергия, която не зависи от резките промени на цените на горивата. Осъществяването на централата ще допринесе за намаляване на безработицата в региона и ще се подобри комфортът на живот. Местните земеделски производители ще повишат конкурентоспособността си и икономическата си рентабилност. Ефективно ще се оползотворява селскостопанската продукция.

По време на самото строителство на електроцентралата ще се открият работни места за 200-250 човека. По време на пускането на централата ще работят 15-20 човека постоянно ангажиран персонал, а новата сфера, в която ще бъде открита възможност за работа, това е земеделието. Допълнително ще бъде необходим човешки ресурс и механизация за събирането и складирането на селскостопанските отпадъчни материали. В този смисъл ще бъдат наети хора от кооперациите и земеделски производители.

Избраният метод на реализиране на ТФЕЦ Никопол е най-подходящ по отношение на спазване на екологичните норми за въздействието върху околната среда в сравнение с използването на други видове горива. Значително се намаляват емисиите на азотен окис в сравнение с други видове енергоизточници. Въздействието на централата ще е неутрално по отношение на увеличаването на емисиите на въглероден диоксид. Използването на селскостопанската биомаса ще се отрази благоприятно за избягването на възникване на пожари.

Общата очаквана инвестиция, която ще бъде реализирана по проекта, е 100 млн. лева. Енемона АД ще осигури инвестицията чрез собствени средства и различни международни финансови институции. Проектът ще се финансира при съотношение капитал към дълг, съответно 20% към 80%. Проектът е разчетен на база изкупуване на произведената електроенергия от Националната електрическа компания на преференциална цена, при което минималният заложен срок за изплащане на инвестицията е 12 години.

Централата край Никопол е първата от планираните три централи за следващите 5 години. Останалите две топлофикационни електроцентрали ще бъдат позиционирани в Северозападна и Североизточна България. Обектите ще се издигнат край Никопол, Добрич и Лом. Следващата електроцентрала, чийто проект към настоящия момент вече се формулира и се очаква разработката му да стартира следващия месец, е в град Добрич. При него инвестицията ще бъде изцяло осигурена от Енемона.

Снимка: Богдан Прокопиев и Найден Зеленогорски, Енемона