След проведена процедура по Закона за обществените поръчки „Енемона” АД сключи два договора за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води в Община Козлодуй и Община Хасково. Проектите са на обща стойност над 14 млн. лева и ще бъдат финансирани от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), както и от други регионални, национални и международни източници за финансиране.

Проектът в Община Козлодуй е на стойност над 7.5 млн. лв., а строителството му ще бъде осъществено за 4 години. Предвижда се първата копка на обекта да бъде извършена през м. септември 2007 г.

В съоръжението ще извършват процеси, свързани с предварително механично пречистване на отпадъчната вода; биологично пречистване със съоръжение за пречистване на водите с циклична дейност (SBR); дезинфекция; дефосфатизация; уплътняване и обезводняване на излишната утайка.

Проектът в Община Хасково е на стойност над 6 млн. лв. Договорът е за изграждане на канализация и обща пречиствателна станция за отпадъчни води на група села – Текето и Тракиец. Обектът трябва да бъде завършен до края на 2008 г. Предвидено е изпълнението на обществената поръчка да се осъществи на три етапа.

Строително-монтажните дейности по проекта включват: изграждане на довеждащи колектори; главни колектори; вътрешни канализационни мрежи и канализационни сградни отклонения на селата Тракиец и Текето; обща пречиствателна станция за отпадъчни води.

Енемона АД е българска частна компания, чиято основна дейност е реализация на проекти и инвестиции в областта на конвенционалната и атомна енергетика, екологията, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. В нея работят над 2500 мениджъри, специалисти и работници.