Енемона, съвместно с чужди и български инвеститори, започва разработката на енергиен проект Ломски лигнит на стойност между 1.5 млрд. лв. и 1.7 млрд. лв. Инвестицията обхваща експлоатация на находище на лигнитни въглища с над 220 млн. т залежи (14% от националните ресурси от този род въглища), добива им чрез открит способ, при капацитет на мината “Момин брод” до 6 млн. т годишен добив на въглища и изграждането на ТЕЦ “Момин брод” с мощности между 400-600 MW/h.

Проектът е съобразен при наличието на АЕЦ “Белене” и мощностите на Марица-Изток. На въпроса накъде ще се развива далекосъобщителната мрежа на бъдещия ТЕЦ, Цветан Ризов, директор на дирекция “Конвенционална енергия” в Енемона не даде подробности, но увери, че за в бъдеще необходимостта от електроенергия в Югоизточна Европа ще нараства драстично.

Българските партньори в проекта Ломски лигнит са БАН, Минпроект, СофГеолит и др. Като участник в инвестицията е привлечен и калифорнийският изследователски институт Earthquake Engineering Research Center (EERC), специализиран в разработката на технологии за екологично и ефективно оползотворяване на лигнитите. Проектът е получил и подкрепата на енергийния департамент на САЩ.

Изпълнението на Ломски лигнит става на три фази – предварителен, предконцесионен и концесионен етап. Според Цветан Ризов подготвителният етап (изготвяне на технически и др. анализи) е отнел 2 години. В момента Ломски лигнит е на предконцесионна фаза, която ще отнеме между 12 и 32 месеца.

На този етап протича проучване на находището и изследване качеството на въглищата, избор на метод за изгаряне, закупуване на земя, търговска регистрация, сключване на концесионен договор, доставка на активи и техническо оборудване и др. От Енемона се надяват, че тази фаза ще отнеме до 2 години.

Инвестицията на този етап е в размер на 85 млн. лв., за чийто проект днес компанията получи сертификат за I клас инвеститор от Българска агенция за инвестиции (БАИ). Финансирането на този етап ще е със собствени средства и банкови кредити, обяви Пенчо Ненов, зам.-изп. директор на БАИ.

Концесионният етап, обхващащ активното оползотворяване на находището до затихване на проекта, е с продължителност между 35 и 55 години и включва строежа на ТЕЦ “Момин брод” и разпространението на електроенергията. Очаква се, дейността на централата да започне до 2015 г. Според метода на изгаряне на въглища отделеният въглероден двуокис в атмосферата ще бъде 900 kg/h.

“Нашата цел на проекта Ломски лигнит е да създадем дългосрочна индустрия в област Монтана”, заяви Дичко Прокопиев, гл. изп. директор на Енемона, “чиято индустрия да осигури работа на много поддържащи фирми.” Предвижда се проектът да открие 2000 работни места в иначе беден на инвестиции регион.