Енемона инвестира 1.7 млрд. лв. в разработка на енергийния проект Ломски лигнит

1975
Енемона инвестира 1.7 млрд. лв. в разработка на енергийния проект Ломски лигнит

Енемона, съвместно с чужди и български инвеститори, започва разработката на енергиен проект Ломски лигнит на стойност между 1.5 млрд. лв. и 1.7 млрд. лв. Инвестицията обхваща експлоатация на находище на лигнитни въглища с над 220 млн. т залежи (14% от националните ресурси от този род въглища), добива им чрез открит способ, при капацитет на мината “Момин брод” до 6 млн. т годишен добив на въглища и изграждането на ТЕЦ “Момин брод” с мощности между 400-600 MW/h.

Проектът е съобразен при наличието на АЕЦ “Белене” и мощностите на Марица-Изток. На въпроса накъде ще се развива далекосъобщителната мрежа на бъдещия ТЕЦ, Цветан Ризов, директор на дирекция “Конвенционална енергия” в Енемона не даде подробности, но увери, че за в бъдеще необходимостта от електроенергия в Югоизточна Европа ще нараства драстично.

Българските партньори в проекта Ломски лигнит са БАН, Минпроект, СофГеолит и др. Като участник в инвестицията е привлечен и калифорнийският изследователски институт Earthquake Engineering Research Center (EERC), специализиран в разработката на технологии за екологично и ефективно оползотворяване на лигнитите. Проектът е получил и подкрепата на енергийния департамент на САЩ.

Изпълнението на Ломски лигнит става на три фази – предварителен, предконцесионен и концесионен етап. Според Цветан Ризов подготвителният етап (изготвяне на технически и др. анализи) е отнел 2 години. В момента Ломски лигнит е на предконцесионна фаза, която ще отнеме между 12 и 32 месеца.

На този етап протича проучване на находището и изследване качеството на въглищата, избор на метод за изгаряне, закупуване на земя, търговска регистрация, сключване на концесионен договор, доставка на активи и техническо оборудване и др. От Енемона се надяват, че тази фаза ще отнеме до 2 години.

Инвестицията на този етап е в размер на 85 млн. лв., за чийто проект днес компанията получи сертификат за I клас инвеститор от Българска агенция за инвестиции (БАИ). Финансирането на този етап ще е със собствени средства и банкови кредити, обяви Пенчо Ненов, зам.-изп. директор на БАИ.

Концесионният етап, обхващащ активното оползотворяване на находището до затихване на проекта, е с продължителност между 35 и 55 години и включва строежа на ТЕЦ “Момин брод” и разпространението на електроенергията. Очаква се, дейността на централата да започне до 2015 г. Според метода на изгаряне на въглища отделеният въглероден двуокис в атмосферата ще бъде 900 kg/h.

“Нашата цел на проекта Ломски лигнит е да създадем дългосрочна индустрия в област Монтана”, заяви Дичко Прокопиев, гл. изп. директор на Енемона, “чиято индустрия да осигури работа на много поддържащи фирми.” Предвижда се проектът да открие 2000 работни места в иначе беден на инвестиции регион.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас