Енемона (

) ще изгражда три топлофикационни електроцентрали (ТФЕЦ) в Централна Северна и Североизточна България. Предвижда се те да се построят край Никопол, Добрич и Лом, съобщиха от компанията на церемонията за връчване на втория й сертификат за инвестиция клас А. Сертификатът е за проекта по изграждане на ТФЕЦ на биомаса край Никопол. Документът получи Дичко Прокопиев, главен изп. директор на Енемона, лично от зам.-министъра на икономиката и енергетиката Валентин Иванов.

Първият проект е изграждането на централата край Никопол, последвана от тази край Добрич и накрая в Лом. Дружеството, което ще управлява и експлоатира централата, ще бъде ТФЕЦ Никопол ЕАД, в процес на регистриране. Богдан Прокопиев, прокурист на Енемона, заяви за Profit.bg, че при трите проекта ще има известно застъпване от близо 6 месеца при стартирането и приключването им.

Инвестицията по ТФЕЦ Никопол е на стойност от близо 100 млн. лв., като дейността по изграждането й е започнала още през 2007 г., както съобщи още Богдан Прокопиев. Съотношението между собствени и използване на външни средства за финансирането на проекта ще е 20/80 в полза на външните източници, сподели Прокопи Прокопиев, директор „Корпоративна политика“ в Енемона, като допусна, че то може да претърпи и известна корекция. Прокопиев спомена, че ТФЕЦ Никопол ЕАД ще кандидатства и усвоява директно отпуснатите средства по проектното финансиране, а не чрез посредничеството на Енемона, както ще се процедира и при другите две проектни дружества.

Той допълни, че в момента се водят разговори с ЕБВР, няколко европейски банки и една японска кредитна институция, като спомена, че интерес проявяват и европейски инвестиционни фондове, ангажирани към енергийни проекти от възобновяеми източници. „Скоро ще е ясна шорт листата, от която ще се спрем и на финансовата институция“, уточни Прокопиев.

По негова информация до края на третото тримесечие се предвижда да се сключи договор за кредитиране на проекта на стойност 40 млн. евро, като средствата ще се усвояват две години и половина. За тази година от компанията възнамеряват да усвоят 22 млн. лв.

Според Богдан Прокопиев инвестициите и при останалите проекти - в Добрич и Лом, ще се доближават към сумата в Никопол, а именно в порядъка на 100 млн. лв.

Експлоатацията на топлофикационната централа край Никопол се прогнозира да започне през декември 2010 г. Инвестиционното намерение на Енемона предвижда реализирането на проект за енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса чрез когенерационна централа. Горивото, с което ще работи централата, е 90% слама и 10% други селскостопански отпадъци (царевичак, лозови пръчки, отпадна дървесна биомаса и др.). Технологията е датска.

Планираната обща мощност на централата е 50 MW при производство на електроенергия с мощност 15 MW. Заводът за преработка на картон Майр-Мелнхов Никопол ще е основният консуматор на произвежданата пара. Очакваната консумация на пара е 200 хил. т./г. Предвижда се и топлоснабдяване на Никопол. Това ще стане чрез публично-частно партньорство между градската администрация и ТФЕЦ Никопол ЕАД.

Богдан Прокопиев заяви, че наличието в близост на подстанция на НЕК ще улесни и включването на ТФЕЦ-а в националната електропреносна мрежа.

Предвидените мощности на останалите централи е както следва – в Добрич (45-50 MW) и в Лом (40-45 MW).

Повече за първия Сертификат на компанията за инвеститор клас А, може да прочетете тук.

Засега акциите на Енемона поскъпват на Българска фондова борса с 1.02% на средните 17.92 лв. при обем от 11 168 изтъргувани книжа.

Снимка: Валентин Иванов и Дичко Прокопиев