Енемона АД (

) изпрати първата проба от 500 килограма лигнитни въглища от проучваното от компанията находище в град Лом до Центъра за изследвания на околната среда и енергетиката към университета в Северна Дакота, САЩ (Energy Environmental Research Centre - EERC). Целта на изследванията, които се провеждат в EERC, е да се определят характеристиките на ломските лигнити в условията на изгаряне в кипящ слой и газификация в кипящ слой, за да се определи технически най-подходящата технология за икономически най-ефективното оползотворяване на конкретните запаси.

На база изследванията ще се определи оптималното гориво и технология за комбиниран цикъл с газификация на ломските въглища, при който ще има вредни емисии в рамките на нормите.

Енемона АД подписа договор с EERC в края на февруари тази година за провеждането на лабораторни анализи и тестове (Подробно охарактеризиране на лигнитите, Базисни тестове за газификация в реактор с кипящ слой, Базисни горивни тестове в реактор с кипящ слой, 200 часов експериментален газификационен тест в демонстрационен мобилен реактор). Според договора с EERC резултатите от всички изследвания ще бъдат готови до 30 септември 2008 г., което е съобразено с работната програма по проекта и е от съществено значение при взимане на решението за регистрация на Търговско откритие от Енемона АД.

Бюджетът на проекта възлиза на 585 699 USD, от които 34% ще бъдат предоставени като грант от Министерството на енергетиката на САЩ по Съвместно спонсорирана изследователска програма.

Най-голямо развитие технологиите за чисти въглища (Clean Coal Technologies) претърпяват в САЩ, които са и пионерите в разработването им. Центърът за изследвания на околната среда и енергетиката към университета в Северна Дакота, САЩ (Energy Environmental Research Centre - EERC) е признат за един от водещите в света институти за развитие на по–чисти, по–ефективни енергийни технологии и технологии за опазване на въздуха, почвата и водата.

Вече над 50 години е и водещ световен изследователски и развоен център в областта на въглищата със специално внимание към нискокачествените въглища. ЕЕRC е световен лидер в разработването на технологии за отстраняване на SO2 (серен двуокис), SO3 (серен триокис), NOx (азотни окиси), CO2 (въглероден двуокис) и твърди частици от работещите на въглища електроцентрали и други промишлени източници.

Енемона АД е в процес на изпълнение на работна програма съгласно разрешение за търсене и проучване на подземни богатства – твърди горива в площ „Момин брод” на Министерство на икономиката и енергетиката от септември 2007 г.

Предвид изучеността на територията за проучване бе предвиден детайлен анализ на характеристиките на лигнитните въглища, който да изследва ефективността им при екологосъобразно изгаряне, вследствие на новите постижения в тази насока. По предварителни данни на компанията находището има потенциал за енергиен комплекс с инсталирана електрическа мощност от 350 до 400 мегавата и експлоатационен срок до 50 години.