Енемона с договори по енергийна ефективностза за над 17 млн. лв. през 2007 г.

950
Енемона с договори по енергийна ефективностза за над 17 млн. лв. през 2007 г.

От началото на 2007 г. „Енемона” АД изпълнява 15 проекта по енергийна ефективност, между които 4 в промишлеността и 11 на общински сгради. Проектите, които в момента се осъществяват от компанията, са на стойност над 7.6 млн. лв. До края на годината предстои да бъдат сключени договори за още 6 проекта на стойност над 9.4 млн. лева.

Компанията е сред лидерите в областта на енергоефективните услуги на сгради и в промишлеността, изпълнени чрез ЕСКО договор. Само за 2006 г. има изпълнени 18 ЕСКО договора за общински сгради, а общият брой реализирани проекти е над 70. Общата стойност на проектите, осъществени от „Енемона” АД от 2004 г. е над 20 млн. лв.

Компанията заимства европейски опит и се утвърди като стабилна ЕСКО компания, която успешно прилага този вид договаряне при изпълнение на енергоефективни проекти. Свидетелство за общественото признание на компанията в областта на дейностите по енергийна ефективност е получената през 2007 г. награда от Министерство на икономиката и енергетиката за най-голям брой реализирани проекти в областта на енергийната ефективност.

Енемона е една от първите ЕСКО компании, която реализира успешно ЕСКО договор при изпълнение на енергоефективни услуги на общински сгради. Компанията успешно партнира с общините в цялата страна. От 2004 г. до момента Енемона е извършила енергийно саниране на множество детски градини, училища, болници и др.

ЕСКО договорите са перспективна форма на публично-частно партньорство при реализация на общински проекти по енергийната ефективност. Публично-частното партньорство представлява основана на взаимен интерес съвместна дейност между публичния и частния сектор за изпълнение на проект или предоставяне на услуга, при подходящо разпределение на средства, рискове и ползи.

ЕКСО моделът е най-привлекателният начин за финансиране на енергоефективни проекти, защото клиентът получава услуга, но не е необходимо да плаща веднага, нито пък в бъдеще да осигури отнякъде допълнителни средства към собствения си бюджет.

Енемона АД е българска частна компания, чиято основна дейност е реализация на проекти и инвестиции в областта на конвенционалната и атомна енергетика, екологията, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. В нея работят над 2500 мениджъри, специалисти и работници.

Компанията планира първично публично предлагане на Българска фондова борса, като възнамерява да предложи между 15 и 20% от капитала си на инвеститорите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg