Енемона ще изпълни първи ЕСКО договор по енергийна ефективност в промишлеността. Контрактът е с „Пирин Текс” ЕООД, гр. Гоце Делчев, съобщават от компанията.

Изпълнението на предложените енергоспестяващи мерки ще доведе до редуциране на около 2 000 тона парникови газове и икономии до 500 хил. лв. годишно.

Пакетът от енергоспестяващи мероприятия, които „Енемона” АД ще извърши за 8 месеца, на базата на ЕСКО договор – договор с гарантиран резултат, ще донесе на клиента нетна парична икономия от близо 500 хил. лв.

Освен гарантираните икономии на електроенергия, топлинна енергия и финансови средства, енергоефективните мерки ще донесат съществени екологични ползи. След тяхното реализиране значително се редуцира количеството парникови газове – около 2000 т. Енемона ще финансира изпълнението на проекта с близо 800 хил., а простият срок на откупуване е 2 години и половина.

Преди изпълнението на енергоефективните мерки „Енемона” АД извърши детайлното енергийно обследване за енергийна ефективност в „Пирин-Текс” ЕООД, производители на облекла със собствената марка ROLLMANN, както и на водещи европейски модни марки като Hugo Boss, Joop, Strellson, Mario Barutti, Laurel и др.

От обработката на първоначално събираните входни данни за обекта и анализ на съществуващата ситуация, „Енемона” АД предложи на клиента група от енергоспестяващи мероприятия с оптимални техникоикономически показатели.

Избраният пакет от мерки по енергийна ефективност, които ще бъдат приложени, включва реконструкция на системата за производство на пара, оптимизиране работата на кондензното стопанство, замяна на енергоносителя нафта с природен газ, монтиране на електронни устройства за оптимизиране работата на електрически машини, реконструкция на системата за производство на сгъстен въздух, модернизация на отоплителната система, подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи такива и др.

През 2006 г. компанията реализира проекти по енергийна ефективност за над 6.5 млн. лв., като 5.5 млн. лв. от тях са по ЕСКО договори.

„Енемона” АД е първата компания в България, която успешно осъществи ЕСКО договор – договор с гарантиран резултат за извършване на мерки по енергийна ефективност на общински сгради.

Компанията планира да осъществи първично публично предлагане на Българска фондова борса, като предложи между 15-20% от капитала си. За мениджъри на емисията са избрани ЕЛАНА Трейдинг и Обединена българска банка АД (ОББ).