Мениджмънтът на Енемона взе решение за разпределяне на дивидент за 2009 година в размер на 1.5 млн. лв., което съответства на 15% от неконсолидираната печалба на компанията, или бруто по 0.12569 лв. на акция, информират от компанията.

„Решението е резултат от серия срещи, проведени с инвестиционната общност. На тези срещи бяха получени противоречиви становища относно разпределянето на дивидент, като изразените мнения бяха в двете крайности. Надделя мнението за разпределяне на дивидент, при условие че компанията е преминала кризата и има осигурени средства (капитал и дълг) за инвестиции през следващата година", се чете в корпоративното известие.

Бе отчетено ограничаването на обхвата и удължаването на Инвестиционната програма по всички проекти, в резултат от набирането на по-малко от необходимия капитал чрез последната емисия привилегировани акции. Предвид бяха взети и рисковете, които компанията предпочита да не поема, вследствие на което ръководството реши да удължи Инвестиционната си програма.

Оттам изтъкват още, че целият процес по вземане на решение за разпределяне на дивидент, бе предшестван от детайлен преглед на предстоящите инвестиции на Енемона за 2010 година.

Те са фокусирани основно върху водещите за компанията проекти, а именно ТФЕЦ Никопол и Енергиен проект Ломски лигнити.

Друга насока за инвестиции е възможността за разширяване и по-пълно използване на капацитета за инженеринговите дейности на икономическа група Енемона в България и чужбина. Отчетен беше и постигнатия финансов резултат за 2009 г., при който нетната печалба на индивидуална база е 9.988 млн. лв., а на консолидирана 15.225 млн. лв.

Да припомним, че Енемона регистрира на 1 юни 2010 г. клон на компанията в град Нитра, Словашка република. Новорегистрираният клон на дружеството е с фирмено наименование Енемона АД - клон Словакия и предмет на дейност строително-монтажни и пуско-наладъчни дейности.

Седалището и адреса на управление са в град Нитра, п.к. 94901, ул. Sturova 140. Управител на Енемона АД - клон Словакия е Илиан Борисов Марков.

Компанията сключи на 20 април 2010 г. договор за 55.48 млн. евро без ДДС с втората най-голяма ютилити компания в Централна и Източна Европа - Slovenske Elektrarne, a.s., която от 2006 година е част от италианската група ЕNEL S.p.A.

Предметът на договора е изграждане на електро част и контролно-измервателни прибори и апаратура на енергоблокове 3 и 4 на АЕЦ Моховце в Словашката Република.

Днес още няма търговия на борсата с ценните книжа, издадени от Енемона. Обикновените акции на Енемона поскъпнаха в петък с 2.34%, до 7.67 лв. за лот, докато изменението при привилегированите книжа бе от +0.10%, до 9.80 лв. за бройка.