Енемона ще се освободи от големия си инвестиционен проект „Енергиен проект Ломски лигнити". За това са гласували акционерите на инженеринговата компания на провелото се на 8 април извънредно ОСА.

Купувач по сделката се явява Артанес майнинг груп, която е в процес на учредяване и е част от икономическата група на Енемона.

Пазарната оценка на актива е 1.56 млн. лв. и представлява формирани разходи за „Енергиен проект Ломски лигнити" от Енемона за периода 2008 - 2010 година. Предложената цена за извършване на сделката е съответно 1.56 млн. лв. без ДДС.

Ръководството на публичната компания реши да учреди Артанес майнинг груп на свое заседание от 14 февруари 2011 година. Компанията е със седалище и адрес на управление в София. Дружеството е учредено с капитал 2 000 000 лв. Компанията е с предмет на дейност търсене, проучване и добив на подземни богатства и др.

С прихода от продажбата на дълготрайния нематериален актив, се цели преструктуриране и оптимизиране на дълговата структура на компанията, като получените средства ще послужат и за алтернативно финансиране на текущи нужди от оборотен капитал за текущи проекти на компанията, както и за поддържане и постигане на заложеното разширяване на пазарните позиции на Енемона както на българския, така и на международния пазар, се казва в Мотивирания доклад.

От Енемона не изключват вероятността от последваща продажба на Артанес майнинг груп на стратегически инвеститор, в каквато посока вече са започнали действия, съобщават от компанията в Мотивирания си доклад.

Да припомним, че компанията получи за енергийния си проект Ломски лигнити Сертификат за инвеститор клас А през 2007 година. Тогава от публичното дружество обявиха, че обмислят да инвестират между 1.5 и 1.7 млрд. лв. в разработката на проекта.

Наскоро от Енемона осъществиха продажбата на друг свой актив. Става дума за подписания на 31 март договор със София Франс Ауто за покупко-продажба на 99.98% от капитала на дъщерното си дружество Агро Инвест Инженеринг, което е собственик на публичната пивоварна Ломско пиво. Определената покупна цена е в размер на 18 421 758 лв. Сделката включва и пакет от 49.96% от акциите на Ломско пиво.

От икономическата група информират също така, че ще продължат да освобождават от портфейла си дейности, които са извън Стратегията на ръководството за устойчиво развитие. Работата в тази насока обхваща две направления - едното доразвива и извежда за продажба съществуващи инвестиционни проекти и дейности, а другото се съсредоточава и оптимизира строително-монтажните дейности и търговия с енергия.

Акциите на Енемона още не са търгувани на БФБ днес. Последната цена на затваряне е 6.81 лв. за лот.