Енемона ще се освободи и от Ломски лигнити

1588
Енемона ще се освободи и от Ломски лигнити

Енемона ще се освободи  от големия си инвестиционен проект „Енергиен проект Ломски лигнити". За това са гласували акционерите на инженеринговата компания на провелото се на 8 април извънредно ОСА.

Купувач по сделката се явява Артанес майнинг груп, която е в процес на учредяване и е част от икономическата група на Енемона.

Пазарната оценка на актива е 1.56 млн. лв. и представлява формирани разходи за „Енергиен проект Ломски лигнити" от Енемона за периода 2008 - 2010 година. Предложената цена за извършване на сделката е съответно 1.56 млн. лв. без ДДС.

Ръководството на публичната компания реши да учреди Артанес майнинг груп на свое заседание от 14 февруари 2011 година. Компанията е със седалище и адрес на управление в София. Дружеството е учредено с капитал 2 000 000 лв. Компанията е с предмет на дейност търсене, проучване и добив на подземни богатства и др.

С прихода от продажбата на дълготрайния нематериален актив, се цели преструктуриране и оптимизиране на дълговата структура на компанията, като получените средства ще послужат и за алтернативно финансиране на текущи нужди от оборотен капитал за текущи проекти на компанията, както и за поддържане и постигане на заложеното разширяване на пазарните позиции на Енемона както на българския, така и на международния пазар, се казва в Мотивирания доклад.

От Енемона не изключват вероятността от последваща продажба на Артанес майнинг груп на стратегически инвеститор, в каквато посока вече са започнали действия, съобщават от компанията в Мотивирания си доклад.

Да припомним, че компанията получи за енергийния си проект Ломски лигнити Сертификат за инвеститор клас А през 2007 година. Тогава от публичното дружество обявиха, че обмислят да инвестират между 1.5 и 1.7 млрд. лв. в разработката на проекта.

Наскоро от Енемона осъществиха продажбата на друг свой актив. Става дума за подписания на 31 март договор със София Франс Ауто за покупко-продажба на 99.98% от капитала на дъщерното си дружество Агро Инвест Инженеринг, което е собственик на публичната пивоварна Ломско пиво. Определената покупна цена е в размер на 18 421 758 лв. Сделката включва и пакет от 49.96% от акциите на Ломско пиво.

От икономическата група информират също така, че ще продължат да освобождават от портфейла си дейности, които са извън Стратегията на ръководството за устойчиво развитие. Работата в тази насока обхваща две направления - едното доразвива и извежда за продажба съществуващи инвестиционни проекти и дейности, а другото се съсредоточава и оптимизира строително-монтажните дейности и търговия с енергия.

Акциите на Енемона още не са търгувани на БФБ днес. Последната цена на затваряне е 6.81 лв. за лот.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...