Акциите от "Енерджи инвестмънс", мажоритарен собственик на търговеца на електроенергия "Енерджи еко трейд", ще бъдат пуснати на борсата, съобщиха от компанията. В момента се прави правен анализ на дружеството и собствениците му са в преговори за избор на инвестиционен посредник, съобщава в. Дневник.

Сегашните акционери в компанията ще се възползват от правото да придобият акции. Намеренията са след излизането на борсата капиталът на дружеството да бъде увеличен чрез издаване на нови акции. Собственици на "Енерджи инвестмънс" са продуцентът Димитър Станчев (34%), адвокатът Иван Крапов и Николай Велков, който участва в управлението на "Дженерал лизинг", са с по 33%.

Неотдавна тримата са придобили акциите на Живко Янъков, който също бе акционер в дружеството. "Енерджи еко трейд" поиска 10 -годишен лиценз от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за търговия с електроенергия и през другата седмица се очаква решението й. Искането й бе разгледано на открито заседание на регулаторната комисия.

"Енерджи еко трейд" очаква регулаторът да приеме наредбата за лицензиране на задграничната търговия с енергия и да поиска лиценз. Тя се възползва от сътрудничеството с гръцката "Джи Пи енерджи", с която работят проект за изграждането на вятърен парк. Компанията е собственост на гръцката ТЕРНА, изпълнител на строителството и електрификацията на линията Пловдив - Свиленград. "Джи Пи енерджи" също има лиценз за търговия с електроенергия.

Намеренията са да бъде създаден първият диспечерски център, който ще е първият подобен в България. Бизнес планът на "Енерджи еко трейд" ще бъде изграден през 2009-2010 г.Търговецът ще продава електроенергия на малки стопански потребители, които искат да излязат на свободния пазар.

Компанията е собственик на ВЕЦ "Средногорци" и е в процес на реализация на още два проекта за инвестиции в алтернативни енергийни източници, каза адвокат Тодор Цветанов, мениджър на енергийните проекти. Обмисля се идеята за създаване на малка борса за търговия с електрическа енергия. Засега електроенергийният оператор не е обявил намерение за създаването на такава борса в България. Инвестициите, които ще осъществи "Енерджи инвестмънс", ще са със собствени средства, пише още Дневник.