„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) публикува доклад, в който обяви, че ще промени признатите технологични разходи на Е.ОН България Мрежи АД от 18% на 15%. По предварителни изчисления на компанията, подобно решение на ДКЕВР би се отразило изключително негативно на Е.ОН България Мрежи АД, като в едногодишен аспект компанията може да излезе на загуба. Това би довело до обезценяване на стойността на дружеството, в което българската държава е съакционер (33%) и който дял държавата обяви намерение да продаде", се казва в официално становище на компанията.

„Регулаторната комисия оправдава намаляването на признатите технологични разходи с аргумента, че значителните инвестиции, направени от дружествата, са довели до забележимо подобрение на качеството на електроснабдяването. Това е голямо признание от страна на ДКЕВР, която ни критикува преди, че не изпълняваме своите инвестиционни програми.

Намаляването с 3% на признатите технологични разходи от регулаторната комисия би намалило значително наличните средства на компанията. Това ще се отрази негативно на дейността на Е.ОН България Мрежи АД, а именно поддръжка, ремонт и развитие на електроразпределителната мрежа, както и подобряване на качеството на електроснабдяване.

Подобно решение за намаляването на средствата на компанията би противоречило и на решението на ДКЕВР за въвеждането на показатели за качество на електроснабдяване, тъй като компанията ще срещне големи трудности да спази определените от регулаторната комисия параметри за качество.

Е.ОН България смята, че такова решение на ДКЕВР представлява нарушение на законодателството и регулаторната методология. Компанията ще заведе дело срещу това несправедливо и неоснователно решение на регулаторната комисия в законно установения срок и ще потърси подкрепа от страна на Европейската комисия", се казва още в становището.