Енергийните концерни трупат милиарди, въпреки кризата. Само за 2009 година фирмите Е.ON, RWE и ЕnBW са спечелили в Германия 23 милиарда евро. А от 2002 година досега общата им печалба надхвърля 100 милиарда евро.

Криза ли? Не и за германската енергетика - щом за 10 години печалбата на трите енергийни гиганта в Германия е над 100 милиарда евро, а през първото полугодие на 2010 година - 15 милиарда. А има и перспективи - на базата на правителственото решение за удължаване на сроковете за експлоатация на ядрените централи във Федералната република трите концерна разчитат на приходи от 70 милиарда евро.

Конкуренцията е фарс

Председателят на фракцията на Зелените в Бундестага Юрген Тритин и неговата заместничка Бербел Хьон казват, че астрономическите печалби биха могли да се обяснят единствено с липсата на конкуренция. А допълнителните приходи, които ще дойдат от атомните централи, са "уникален подарък в германската икономическа история".

Шефът на антимонополната комисия Юстус Хаукап казва пред "Франкфуртер рундшау" следното: "Огромните печалби не са изненада. При енергопроизводството в Германия функционираща конкуренция няма, което още веднъж се потвърждава чрез удължаването на живота на ядрените електроцентрали."

Енергийният експерт на федералния съюз на потребителите Холгер Кравинкел е на мнението, че "конкуренцията на германския енергиен пазар е фарс". Енергийните гиганти разполагат с повече пазарна власт, отколкото преди либерализацията преди повече от десет години. "Това се дължи най-вече на действията на политиците, които не са се погрижили в достатъчна степен за създаването на конкурентна среда", убеден е Кравинкел.

Цените растат ли, растат...

В последните години енергийните цени са сменяли посоката неведнъж. Но тенденцията сочи убедително нагоре. Цените растат, при това много по-бързо от разходите за издръжката на домакинствата като цяло, казва Ариберт Петер от Съюза на потребителите на енергия:

"Енергийните цени нараснаха значително. В последните 20 години при нефта те скачат средно с 6 процента. Цените на газа са нараснали с по 4 процента годишно, при електроенергията - с 6 на сто, а цената на парното расте с по 3 процента годишно."

Източник: Дойче Веле