Контролираната от семейство Руя "Essar Steel" продължава да следи Кремиковци, българския стоманодобивен завод, собственост на Прамод Митал, по-малкия брат на президента на "АрселорМитал" Лакшми Митал, съобщава вестник "The Times of India".

Говорител на "Essar Steel" заяви, че те може да се включат в наддаването. "Както и при други предложения, "Essar Steel" обмисля да участва в офертата за продажба според публикуваното от "Кремиковци", заяви той.

"Essar Steel" е последнат компания, която ще влезе в битката за "Кремиковци", чиито дълговесе увеличиха до 1.37 млрд. долара.

"АрселорМитал" и украинският милиардер Константин Жеваго вече проявиха интерес към компанията, която дава 10% от българския износ на стомана, но бе въвлечена във финансови проблеми. През май "АрселорМитал" предостави 47.1 млн. долара за спешна помощ на "Кремиковци", където Прамод Митал държи 71% от акциите.

По същото време най-големият производител на стомана в света обяви, че ако вземе "Кремиковци", ще инвестира в завода 500 млн. долара за 4 години, който косвено дава прехрана на около 1 млн. души. Действията на "Essar Steel" идват малко след проваления им опит да придобият американският производител на стомана "Esmark". Те напуснаха борбата, след като руската "Северсталь" направи по-добра оферта.

В петък "Кремиковци" съобщи, че е подписал продуктово споразумение с "АрселорМитал". Според сделката "АрселорМитал" ще доставя суровини на "Кремиковци" и ще отпуска периодично суми за спешни нужди за опазване на околната среда и екипировка, заявиха от "Кремиковци".

От компанията обявиха още, че според условията на сделката първоначалната продукция ще бъде около 60 000 тона месечно, но отказаха да посочат подробности за цената на произвежданата стомана или сроковете на договора, съобщава изданието.

Източник: БГНЕС