Инфраструктурата е изключително важна, за да привлечем инвеститори. В този аспект България е много изостанала, но се полагат усилия това да се промени, заяви зам. министърът на икономиката на България Евгени Ангелов, по време на 10-то издание на BalREc, което се провежда под надслов „Общи усилия за устойчиво развитие", на което Profit.bg е медиен партньор.

Той припомни също така, че правителството е променило подхода си в диалога с потенциални инвеститори през последната година. „Срещаме се директно с тях," добави Ангелов.

Като успешни примери в диалога си с инвеститори заместник-министърът посочи успешният диалог с HP отпреди 2-3 седмици, в който страната ни е убедила компанията да открие у нас нови 3 хил. работни места и това в условията на конкуренция с други страни. В момента се водят и други преговори от различни сектори.

Като успех Евгени Ангелов маркира и усилията в насоката да се привлекат капитали от Китай. Досега в диалога ни с тази страна са липсвали предлагането на конкретни условия, конкретни проекти и предложения, за да могат да китайски инвеститори да дойдат у нас с фабрики, без административни пречки и т.н. Както вече е ясно, има интерес от китайска страна за инвестиции и до Божурище.

„Средата се Промени коренно и не можем да си позволим да чакаме инвеститорите. Трябва да сме по-агресивни. Трябва да искаме и да отстояваме си", каза в заключение Ангелов.