Повече от 700 млн. лв. са вложените средства от EVN Bulgaria за периода от приватизацията през 2005 г. до края на септември 2010 г., което поставя дружеството на първо място по инвестиции в сектора, става ясно от изпратеното съобщение до Profit.bg от електроразпределителното дружество.

Само за периода януари - септември 2010 г. компанията е изградила и обновила повече от 775 км въздушна и кабелна мрежа средно и ниско напрежение. Изградени са 212 броя нови трафопостове и възлови станции. Вложените за 2010 г. от ЕРП-то средства са на стойност над 80 млн. лв.

Около 70% oт средствата в годишните Инвестиционни и ремонтни програми на дружеството се влагат директно в мрежата и съоръженията. Досега размерът на общо вложените суми надвишават средно одобрените от ДКЕВР средства за инвестиции.

Като резултат от последователната политика на инвестиции, дружеството подмени всички около 1.6 млн. електромера, намали технологични загуби по мрежата с 4.9%, обнови в голяма степен електроразпределителната мрежа и съоръжения, редуцира броя на авариите и времето за тяхното откриване и отстраняване. Допълнително бяха присъединени над 80 000 нови обекти към мрежата, декларират оттам.

Компанията инвестира 15.7 млн. лв. и в цялостното обновяване на техническата инфраструктура в 24 района с нисък жизнен стандарт. Най-значимият проект в това отношение бе проектът за подмяна на инфраструктурата в квартал Столипиново в Пловдив. В резултат на успешното му реализация през 2007 г. технологичните загуби паднаха от 40% на 5% , а събираемостта се покачи от 3% през 2006 г. на над 80 на сто.

EVN Bulgaria реализира инвестиции и в друга сфера на енергийния сектор, след като през 2007 г. придоби и топлофикационното дружество в Пловдив. Само няколко месеца след сключването на приватизационния договор компанията изплати на доставчика Булгаргаз всички натрупани от предишни години дългове на топлофикационното дружество. През тази година дружеството започна изграждането на модерна когенерационна централа за производство на електрическа и топлинна енергия. Проектът е на стойност 100 млн. лв.

От компанията обещават, че ще продължат и в бъдеще да правят инвестиции и ремонти, да развиват нови проекти във възобновяеми енергийни източници. Предстои и реализацията на проекта за хидроенергийната каскада „Горна Арда".