Екипи на EVN Bulgaria разкриха кражби на 4.139 млн. квтч. електроенергия през 2009 г. Общият размер на допълнително начислената енергия вследствие на извършените проверки и констатираните нарушения е на стойност над 600 000 лв., се посочва в официално съобщение на електроразпределителното дружество.

Експертни групи на компанията извършиха през 2009 г. серия от инспекции за коректно използване на електроенергията на цялата територия на захранване от дружеството в Югоизточна България. Проверките обхванаха общо 20 580 обекта на битови и на стопански клиенти. Специалисти от дружеството провериха трафопостове, електромери, часовникови превключватели, начини и схеми на свързване към разпределителната мрежа на EVN Bulgaria.

Резултатите от извършените проверки показват, че в 619 случая са налице отклонения или нарушения на Закона за енергетиката и утвърдените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия.

От компанията напомнят, че и през 2010 г. ще се предприемат серия от постоянни проверки на цялата територия на дружеството в Югоизточна България. Кампанията е част от мерките на дружеството за по-ефективен енергиен контрол и осигуряване на по-високо качество на измерването на електрическата енергия.

Всеки КЕЦ е оборудван с апаратура - еталонни електромери, с които на място се проверяват клиентските съоръжения, без да се налага прекъсване на електрозахранването. Бяха използвани и специални уреди за проверка изправността на средствата за търговско измерване, се казва още в съобщението.

Като част от кампанията за борба с некоректните действия клиентите могат да подават сигнали при гарантирана анонимност на номер: 0700 1 7777. Обаждането към него е на цената на един градски разговор, сочат от компанията.