ЕвроХолд България придоби мажоритарен дял в румънска общозастрахователна компания

755
ЕвроХолд България придоби мажоритарен дял в румънска общозастрахователна компания

Еврохолд България е придобил Asitrans Asigurаri, застрахователна компания в Румъния. За това съобщиха от холдинговото дружество.

Компанията

Asitrans Asigurаri е 14-ата застрахователна компания в Румъния. Дружеството е специализирано в автомобилното застраховане. Основано е през 1994 г. и разполага с 81 представителства в цяла Румъния, от който 7 са в Букурещ. За компанията работят над 470 служители и 5500 застрахователни агенти. За миналата година Asitrans Asigurаri е реализирало 18.46 млн. евро премиен приход или ръст от 140%. За 2006 г. пазарният дял на дружеството по „Гражданска отговорност” е 3.6% при сключени 108 000 полици по тази застраховка. 83% от премийния приход на компанията се формира от автомобилните застраховки.

За първите три месеца на 2007 г. Asitrans Asigurаri отбелязва 8.33 млн. евро премиен приход или 1.63% пазарен дял. Целите на Asitrans Asigurаri за 2007 г. включват постигане на 30 млн. евро премиен приход и разкриване на 20 нови представителства.

Пазарът

На румънския общозастрахователен пазар оперират 31 застрахователни компании. За миналата година те са отбелязали 1,308 млрд. евро премиен приход или ръст от 39% спрямо 2006 г. За първите три месеца на 2007 г. премийният им приход е 510 млн. евро при запазване на ръст от почти 40%. За сравнение, българският общозастрахователен пазар за първото тримесечие на 2007 г. отбеляза ръст от 12.5 %.

Цели

С придобиването на компанията, ЕвроХолд България ще засили позициите си на регионалния застрахователен пазар. Целите на холдинга са постигане на 3-5% пазарен дял в сектора общо застраховане в страните от Балканския регион.

С придобиването на Asitrans Asigurаri приходите от застрахователни премии в компаниите от сектора общо застраховане на ЕвроХолд България се очаква да достигнат 130 млн. лева за 2007 г. и 180 млн. лева за 2008 г.

Аситранс лизинг

Част от сделката по придобиване е и покупката на дъщерната на Asitrans Asigurаri лизингова компания – Asitrans Leasing, специализирана в лизинговането на нови автомобили.

Условие за окончателно придобиване на Asitrans Asigurаri от ЕвроХолд България АД е холдингът да получи разрешение за покупка от Румънския застрахователен надзор.

До момента по позицията се изтъргуваха 170 хил. акции на нива от 4.088 и 4.49 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg