Еврохолд България АД-София (

) получи разрешение от Румънския застрахователен надзор за придобиване на мажоритарен пакет от застрахователната компания Asitrans Asigurari, съобщи БФБ.

Към днешна дата фактическият състав по прехвърлянето на акциите на Asitrans Asigurari и вписването на Еврохолд България АД-София като мажоритерен акционер на дружеството е изпълнен.

На 7 август т.г. ще се състои Общо събрание на акционерите на Asitrans Asigurari, на което следва да бъде увеличен капиталът на Asitrans Asigurari, както и да бъде избран и нов Съвет на директорите, в който ще бъдат включени и представители на „Еврохолд България АД-София.

Предвижда се да бъдат направени и значителни инвестиции в областта на информационните технологии и в разкриването на нови представителства в Букурещ и страната.

Общите инвестиции на Еврохолд България АД-София за придобиването на над 75% от капитала на компанията, които включват заплащане на акции, увеличаване на капитал, софтуерна и оперативна интеграция на дружеството, както и придобиване на мажоритарен пакет от лизинговата компания Asitrans Leasing до края на 2007 г. ще възлязат на 12.5 млн. евро.

Инвестиционната програма за Румъния на Еврохолд България включва и придобиването на представителна офис сграда в Букурещ, която да обедини дейностите на застрахователната и лизинговата компания, както и дейността на Евро-финанс АД.

Размерът на общите инвестиции, които ще бъдат направени на румънския пазар в застрахователния, лизинговия и финансовия сектори за периода 2007-2010 ще възлязат на над 30 млн. евро.

Основните цели за този период включват постигане на 3% пазарен дял в областта на общото застраховане, 4% пазарен дял в областта на лизинговането на нови автомобили, както и утвърждаване на Евро-финанс АД сред водещите инвестиционни посредници на румънския капиталов пазар.

До момента днес книжата на компанията губят 0.38% от стойността си до средна цена 5.22 лв.