Еврохолд България АД е сключил договор за заем с мажоритарния собственик на капитала Българска Холдингова Корпорация АД според съобщение на БФБ.

По силата на този Договор Еврохолд България АД може да ползва заем на парични средства с лимит до 6 млн. лв., при условия които са не по-неблагоприятни от пазарните условия за страната. Договорът се сключва за срок от 5 години, като може да бъде удължен с подписване на допълнително споразумение при условия, които са не по-неблагоприятни от пазарните условия за страната.

Договорената лихва е от 5% на годишна база, като паричният заем се отпуска без да се изисква обезпечение. Еврохолд България АД може да използва предоставените му суми за финансиране на дейността на дружествата, в които притежава капиталово участие, за придобиване на капиталово участие в нови дружества, за управление на тези дружества и осъществяване на нови инвестиционни проекти.

Миналата седмица стана ясно, че Българска Холдингова Корпорация АД-Етрополе е намалила участието си в Еврохолд България АД до 63.44%.

Също така УС на Еврохолд България гласува решение за увеличение на капитала на дружеството от 50.003 млн. лв., на 62.503 млн. лв., чрез издаването на 12.5 млн. акции с номинална стойност от един лев и емисионна цена от 3.35 лв. за брой.

Днес акциите на Еврохолд България поскъпнаха с 0.62% до средно 3.23 лв. при обем 166 859 лота.