За цялата 2009 г. Еврохолд предвижда консолидирани приходи в размер на 412 млн. лв., оперативна печалба преди разходи за амортизации, лихви, данъци и такси в размер на 31.1 млн. лв. и нетен финансов резултат, възлизащ на 8.4 млн. лв. Подобен бе и резултатът на групата за 2008 г. Намаляващите финансови ангажименти след 2009 г. са амортизацията на Авто Юнион Център, инвестиционен кредит на стойност 33 млн. лв. и емисия облигации на Еврохолд за 20 млн. лв (6.5 млн. лв., погасени 10-2009). Това става ясно от проведената вчера среща на мениджмънта на компанията с инвеститорите.

От холдинга допълват, че в следствие на успешното осъществяване на дългосрочната стратегия за развитие на Еврохолд и интегрирането на трите бизнес линии - застраховане, лизинг и продажба на коли, дружеството предвижда да реализира значителни синергии в размер на над 34 млн. лв. за периода 2010-2014 г.

„Холдингът продължава със стратегията си за продажба на нестратегически активи и инвестирането на постъпленията от тези операции в развитие на основните си бизнес линии и селективното придобиване на други компании с добър потенциал за развитие и принос към ясно изразения бизнес модел на компанията", информират от дружеството.

Еврохолд България проведе на 14 октомври традиционната годишна среща с инвеститорите. Основните акценти в презентацията бяха - бизнес моделът на компанията (включващ основните бизнес линии - застраховане, лизинг и автомобили), значимите събития за изтеклия период на 2009 г. (завършване на интегрирането на трите основни бизнес линии на холдинга в три обособени подхолдинга, сделката с Авто Юнион, конвертирането на заема на Глобал Финанс в акции на Евроинс Иншурънс Груп, продажбата на Авто Юнион Център и др.), финансови показатели и детайли към тях, прогнозни резултати за периода до края на 2009 година и стратегия за развитие на холдинга и неговите основни бизнес линии.

За първите 6 месеца на 2009 година, Еврохолд реализира 192 млн. лв. приходи на консолидирана база. Печалба преди разходи за амортизация, лихви, данъци и такси е в размер на 2.2 млн. лв. Нетната загуба на групата за периода на първите 6 месеца на 2009 г. възлиза на 4 млн. лв., дължаща се основно на неблагоприятната пазарна среда и разразилата се финансова криза и рецесия в световен мащаб, информират от компанията.

Общите консолидирани активи на Еврохолд достигат 769 млн. лв. към 30 юни 2009 г., от които 121 млн. лв. са дълготрайни материални активи и 45 млн. лв. са материалните запаси. Дългосрочните финансови задължения на холдинга достигат 300 млн. лв., а собственият капитал на консолидирана база се равнява на 233 млн. лв.

За акциите на Еврохолд сесията започна при цени, доближаващи 1.60 лв. за лот, което е повишение от над 3.00%.