Съветът на директорите на Българска фондова борса оповести днес промените в BG TR30. От базата на индекса излизат Евроинс, Индустриален Капитал Холдинг, Мостстрой и Фазерлес.

Новите попълнения в BG TR30 са съответно Агро Финанс АДСИЦ, Адванс Екуити Холдинг, Девин и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ.

Промяната следва да се извърши на 23 септември 2009 г.

Изчислението на индекса започва на 23 септември 2007 г. BG TR30 е базиран на промяната на цените на акциите, включени в индекса с равно тегло на всяка една от участващите емисии.

Емисиите, включени в изчисляването на BG TR30, трябва да отговарят на следните условия да имат пазарна капитализация, не по-малка от 10 000 000 (десет милиона) лева; фрий-флоутът (общият брой акции в акционери, притежаващи не повече от 5 на сто от гласовете в общото събрания на емитента), да е равен на поне 10 (десет) на сто от размера на емисията; броя акции от емисията да е не по-малък от 250 000 (двеста и петдесет хиляди) акции.

Всички емисии, които отговарят на горепосочените условията се класират по следните критерии, имащи еднаква тежест пазарна капитализация; брой сделки за последната една година; оборот за последната една година и фрий-флоут.

В BG TR30 се включват емисиите класирани от 1 до 30 място.