За първи път в Югоизточна Европа Deutsche Bank извърши секюритизация на лизингов портфейл. Специализираната сделка е на стойност до 200 млн. евро, които ще бъдат обезпечени с бъдещите лизинговани леки и лекотоварни автомобили от Евролийз Ауто.

Компанията е част от икономическата група на Еврохолд България (

) и е най-динамично развиващата се лизингова компания на българския пазар. Водещ мениджър по транзакцията е Deutsche Bank AG Лондон, а комениджър - Еврофинас АД, инвестиционният посредник в групата на Еврохолд България.

„Секюритизиране на подобен тип активи като автомобили се извършва за първи път от банкова институция, както в България, така и в региона. Deutsche Bank е лидер в областта на секюритизирането на активи в новоразвиващите се пазари, каквато е нашата страна. Имайки предвид ситуацията на финансовите пазари, реализирането на подобни продукти е много ефективно за нашите клиенти. Секюритизирането на лизинговия портфейл на Евролийз Aуто ще позволи на дружеството да повиши своята конкурентоспособност и да се утвърди дългосрочно като един от ключовите играчи на българския и регионалния лизингов пазар”, каза Борислав Иванов, директор на Deutsche Bank за България.

Сделката представлява секюритизиране на лизингови вземания на новоучреденото за целта дружество – Евролиийз Ауто Финанс ЕООД. Лизинговите договори се сключват и обслужват от Евролийз Ауто АД. Финансирането се извършва чрез старши облигации (Senior Asset-Backed Notes) с рейтинг BBB+, както и мезанинов заем с рейтинг BB+ от Standard and Poor’s Corporation.

„Формираният лизингов портфейл на Евролийз Ауто към момента е изцяло финансиран от ресурс, привлечен от България – банкови кредити и корпоративни облигации. Международната финансова криза през последните месеци обаче затрудни и оскъпи вземането на ресурс от местния капиталов пазар и ние се обърнахме към лидера в подобни транзакции Deutsche Bank, за да привлечем финансови средства от международните капиталови пазари. Този вид финансова операция ще спомогне за намаляването на лихвените ни плащания и съществено ще увеличи лихвения марж на компанията. Евролийз Ауто е свързващият елемент между продажбите на автомобили и застрахователния бизнес и секюритизацията, като е част от дългосрочната стратегия на Еврохолд за постигане на синергия между компаниите в холдинговата структура”, каза Асен Асенов, изпълнителен директор на Евролийз Ауто.

Към момента Евролийз Ауто усвоява около 5-7 млн. евро месечно по лизинговите договори, които управлява. Финансовият ресурс, осигурен от Deutsche Bank, ще позволи на компанията да достигне месечни обеми от 10 млн. евро новогенериран бизнес и ще осигури възможност за дългосрочен растеж на лизинговия й портфейл.

Реализирането на първата подобна транзакция в България и придобият опит ще позволят на Евролийз Ауто, използвайки подобна структура, да осигури дългосрочен ресурс и на другите пазари, където компанията вече работи, като Румъния и Македония, както и за нови за дружеството регионални лизингови пазари като Сърбия и Русия.

Секюритизацията на лизинговия портфейл на Евролийз Ауто е втората сделка в областта на секюритизирането, реализирана от Deutsche Bank в България. През май 2006 г. банката успешно секюритизира част от евровия кредитен портфейл на ПроКредит Банк България.

Евролийз Ауто е създадена през 2004 г. и е част от икономическата група на Еврохолд България. Към края на месец юли 2008 г. лизинговият портфейл е 70 млн. евро, компанията има 3 300 клиенти, 4 300 активни лизингови договори и 5 200 лизинговани автомобили.

Пазарният дял на Евролийз Ауто от новогенерирания лизингов бизнес за транспортни средства е над 5% за първата половина на 2008 г., по данни на Българската асоциация за лизинг. Компанията има 21 клона и над 50 служители. През 2007 г. Евролийз Ауто стартира лизингова дейност в Румъния, а през тази година и в Македония.