Пазарната капитализация на Facebook вече е по-голяма от тази на Berkshire Hathaway, с което социалната мрежа се нарежда на пета позиция сред най-големите компании в САЩ.

Вчера книжата на технологичната компания завършиха с повишение от 1.35%, до 125 долара за брой, а по време на сесията достигнаха и нова рекордна стойност от 128.33 долара.

С това пазарната оценка на Facebook вече възлиза на 363.8 млрд. долара спрямо 357 млрд. долара за компанията на Уорън Бъфет.

Успехът за Facebook е наистина голям, тъй като компанията е основана преди около 12 години, а е публична от 2012 г.

От началото на годината повишението при книжата й е от над 20%, в сравнение с ръст от 9.4 на сто за акциите на Berkshire. Само вчера акциите на социалната мрежа добавиха над 5 млрд. долара към капитализацията си.

Към момента пред Facebook в класацията на най-големите щатски компании е петролната Exxon Mobil Corp., оценена на 374 млрд. долара, както и Microsoft с капитализация от 439 млрд. долара.

В челото на подреждането са други две технологични компании – Apple и компанията майка на Google – Alphabet, оценени респективно на 562 и 519 млрд. долара.