Фалшиви образци на годишните отчети за дейността се появиха в интернет пространството, установи проверка на служители на НАП и Националния статистически институт. Върху недействителните документи са поставени дори и логата на двете институции. Във фалшивите варианти на годишни отчети за дейността на дружествата липсват редове и клетки, които фирмите са длъжни да попълват в оригиналните образци.

От НАП и НСИ напомнят, че вариантите за изготвяне и подаване на годишните отчети за дейността са два. Първият е онлайн чрез електронната система „Бизнес статистика" на НСИ или на хартия чрез изтегляне на формулярите от интернет страниците на институциите.

ОТ НАП напомнят, че от тази година фирмите могат да избират на кое от двете места да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са 2 - по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис или на хартиен носител в офисите на НАП, пощенските станции или по пощата с обратна разписка. Обменът на информация става между двете институции по служебен път. Така вместо да чакат пред две институции, за да изпълнят задълженията си и да попълват финансовите си данни в различни формуляри, фирмите ще могат да го направят или в НАП или в НСИ. Това ще спести време и средства на дружествата.

Промените са направени, за да се преустанови практиката дружествата да предоставят една и съща финансова информация и пред НАП, и пред НСИ. В резултат на направената промяна НАП ще използва електронната система и създадената организация в НСИ за събиране и въвеждане на данните от годишния финансов отчет в електронен вид.