Проведеното днес Общо събрание на акционерите на Фазерлес АД -Силистра, на което се е гласувало разпределянето на брутен дивидент от 0.65 лв. на акция, съобщава БФБ.

Решението включва по-голямата част от нетната печалба за 2006 г., в размер на 2 689 407 лв. да се отнесе в допълнителни резерви, а останалата част в размер 334 750 лв. да се разпредели за дивиденти.

Последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството на борсата, в резултат на които приобретателят има право на дивидент, е 26 юни 2007 г.

Акционерите са овластили съвета на директорите да придобие материални активи, съгласно бизнес плана на дружеството и финансирането им.

Фазерлес АД – Силистра планира да инвестира около 6.4 млн. лв. в два основни проекта през настоящата година. Компанията ще изгради пречиствателна станция за отпадни води, като общата необходима сума е 5 млн. лв.

През настоящата година от дружеството ще закупят и монтират форматна машина за разкрояване на плочи, като въвеждането й в експлоатация ще се осъществи през октомври 2007 г. Инвестицията е на стойност 1.4 млн. лв.

Печалбата на Фазерлес за първото тримесечие е нараснала над четири и половина пъти до 1.68 млн. лева в сравнение с 358 хил. лева през сравнимото тримесечие на миналата година.

Мажоритарен собственик на Фазерлес е Фазеринвест с 58,5% от капитала, а Лео Овърсийс ООД държи 9,16 на сто.

Днес се изгъргуваха 136 акции на дружеството на цена 142.13 лв. за брой.