Фазерлес АД - Силистра отчита спад на приходите от продажби за шестменечието спрямо същия период на предходната година с 11.84% до 7.144 млн. лв., което представлява 44% от годишния разчет.

Финансовият резултат към 30 юни 2010 г. е положителен в размер на 30 хил. лв., спрямо 423 хил. лв. година по-рано.

„Второ тримесечие на 2010 г. премина под знака на кризата, която в Южна Европа, където са основно нашите пазари няма явни тенденции за приключване, а в България пазара все повече се ограничава. Тежката и продължителна зима допълнително утежни обстановката.", се казва в доклада на дружеството.

Ако се съпоставят приходите от продажби през І-во и ІІ-ро тримесечие на 2010 г., съответно спрямо ІІІ-то и ІV-то тримесечие на 2009 г. се вижда, че трето поредно тримесечие има ръст на продажбите.

„Величината на положителният финансов резултат е обезпокояваща, но не е сериозен проблем, защото твърде късия отчетен период, който е характерен с еднократни разходи в годината (данъци, винетки и др.) сериозно изкривяват резултата„, информират от Фазерлес. Само промените в складовите запаси увеличават разходите с над 310 хил. лв за 1-во тримесечие.

Паричните средства на Фазерлес нарастват с близо 600 хил. лв. от началото на годината до 5.3 млн. лв. Задълженията на фирмата са в размер на 3.8 млн. лв.

Извършен е сериозен контрол и анализ на производствените разходи, отчитат от Фазерлес. Ограничени са производствените и особено непроизводствените разходи. Организацията на трудовите процеси се усъвършенства, като се използва нова автоматизирана техника. В резултат на това постепенно се намалява и оптимизира производствения персонал (242 души).

Днес акциите на компанията затвориха при цена от 30 лв. за акция.