ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ ще развива два нови проекта за жилищни, търговски и офис площи, като за първи път ще инвестира в рамките на София, съобщиха от компанията.

Фондът е подписал предварителен договор и до края на първото тримесечие се очаква да придобие 11 декара в непосредствена близост до Национална спортна академия в Студентски град. Стойността на имотите е 5.7 млн. евро и върху тях ще бъдат построени жилищни, търговски и офис площи с обща разгъната застроена площ 30 хил. кв. м.

Строителството ще започне след нотариалното придобиване на имотите, което е предвидено да стане в края на март.

В югоизточните покрайнини на София от ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ предвиждат да строят жилищен комплекс. Дружеството е в процедура по придобиване на 50 декара в близост до околовръстното шосе и планира да осигури минимум 100 декара земя, преди реалния старт на втория Софийски проект.

"Очакваме продажбите на зелено в Студентски град да започнат още тази пролет. С развитието на офиси и търговски площи в София ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ предвижда нарастване на дела на инвестиционните имоти в портфейла си”, каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на фонда.

„Инвестициите ще бъдат финансирани със средства от увеличението на капитала, а последващото развитие на проектите – с комбинация от дългово финансиране, постъпления от продажби и ако се наложи – с допълнителна емисия акции”, допълни господин Моравенов.

Това са поредните два нови проекта за фонда от началото на 2008 г., след инвестицията в Сапарева Баня, където предстои да бъде развито ново направление в инвестициите му, свързано с балнеологията.

Фондът предстои да предложи 10.140 млн. нови акции, с номинал 1 лв. и емисионна стойност 2.25 лв. за брой в рамките на първично публично предлагане за увеличаване на капитала от 50.700 млн. лв. на 60.840 млн. лв. Очаква се търговията с правата да започне през февруари и да продължи до март. До края на същия месец се предвижда да започне и търговията с новите акции.

ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ е сред големите по активи дружество за секюритизация на недвижими имоти без земеделска земя (14.59% пазарен дял) на БФБ (по статистика на КФН за трето тримесечие на 2007 г.). Съгласно информация от последния проспект на дружеството пазарната стойност на активите му към ноември надхвърля 170 млн. лв.

До момента няма сключени сделки с акциите на фонда. Вчера по позицията се изтъргуваха 10 492 лота срещу 2.3 лв. средно за акция.