Днес между Европейската банка за възстановяване и развитие и ЕСКО Фонда за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ, финансиращ бизнеса с енергоефективни услуги на строителната и инженерингова група Енемона АД, бе подписан договор за отпускане на кредит в размер на 7 млн. евро, като гарант по заема се явява Енемона АД. Средствата от ЕБВР се отпускат на фонда за срок от 7 години.

Сумата ще се предостави на два транша, съответно от 3 млн. евро и 4 млн. евро. С първия транш ще се изкупят вземанията по приключилите през миналата година проекти. Тук влиза обновяването на 10 детски градини в Карлово, болницата в Троян, училища и др. проекти, обобщи Прокопи Прокопиев, директор дирекция "Корпоративна политика“ в Енемона АД.

Той допълни, че с другите 4 млн. евро ще се финансират проектите, които предстои да приключат през 2008 г. „Средният срок за откупуване по ЕСКО договорите е между 4 и 6 години“, каза за Profit.bg Прокопи Прокопиев, като допълни, че екипът на Енемона АД разработва различни варианти, които се предлагат на ответната страна по договора.

„Отпуснатите 7 млн. евро ще осигурят финансирането по проекти за енергийна ефективност на около 55 детски градини, или на около 30 средностатистически болнични заведения, или на около 35 средностатистически училища“, обяви Дичко Прокопиев, главен изп. директор на Енемона АД, на състоялото се днес събитие.

Според него в сектора на енергийната ефективност в България има належаща нужда от поне 6 млрд. евро. Това произтича от покачващата се цена на електричеството, енергоемкостта на българската икономика и продукция, който сектор на услуги ще трябва да се развие през следващите години.

Питър Хобсън, главен банкер от офиса в Лондон на ЕБВР, че проектът е първият от този вид договори в подкрепа на енергийната ефективност за публични сектор у нас. Той допълни, че при изпълнението на проектите не се разходват държавни средства, като финансирането идва изцяло от частния сектор. По негови думи Енемона АД има твърдото намерение да играе водеща роля в ЕСКО услугите у нас.

„Заемът от ЕБВР е по програма на банката за отпускане на кредити по проекти за енергийна ефективност и чиста енергия. Бюджетът й е 1.5 млрд. евро за страните, в които банката има представителство, като само за първите 18 месеца от началото на инициативата, бюджетът вече е преизпълнен, като са предоставени 1.68 млрд. евро“, каза Джеймс Хислоп, директор на ЕБВР за България.

С програмата се цели ограничаване на зависимостта на българската икономика от внос на енергия и подобряване на конкурентоспособността й чрез намаляване на енергийните разходи, както и намаляване на вредното въздействие върху околната среда. По данни на банката консумацията на енергия на единица БВП остава над средните за ЕС нива.

Джеймс Хислоп се надява, че сключеният договор с ФЕЕИ АДСИЦ ще има важен демонстрационен ефект върху други инвеститори от частния сектор за участие на ЕСКО пазара у нас.

Борислава Габровска, банкер към ЕБВР от офиса в София, каза за Profit.bg, че няма ограничения пред кандидатите по отпускане на заем за енергийни проекти. Тя допълни, че едно от условията е кандидатстването с по-значими проекти за минимум 5 млн. евро, като по-популярни сред компаниите засега остават целевите кредити, предоставяни от търговските банки за финансиране на по-малки енергийни проекти.

Изпълнените от Енемона АД проекти по енергийна ефективност на публични обекти надхвърлят 60. Възложители са както държавни и общински учреждения, така и частни и държавни дружества.

Особеността на ЕСКО договорът или договорът с гарантиран резултат е, че изпълнителят на енергоефективната услуга изчислява и гарантира икономията от реализираните енергоспестяващи мерки, осигурява финансирането на проекта, а инвестицията на ЕСКО компанията се възвръща единствено от реално постигнатите икономии в срока на договора. Това означава, че при този вид договори целият финансов, технически и търговски риск се поема от изпълнителя. Договорът е регламентиран с чл. 21 от Закона за енергийната ефективност.

Вторият ден, от началото на вторичната търговия с акциите на Енемона АД, донася понижение от 3.51% по позицията до средните 17.05 лв. По позицията на ФЕЕИ АДСИЦ днес все още няма сключени сделки. Вчера се изтъргуваха 120 книжа срещу 7.1 лв. средно за лот.

На снимката: Прокопи Прокопиев, директор дирекция "Корпоративна политика"