На база направения анализ на борсовата търговия и стратегията за развитие на дружеството Съветът на директорите на ФЕЕИ АДСИЦ отправи към мажоритарния акционер препоръка за увеличаване на свободно търгуемия дял на дружеството, съобщиха за Profit.bg от компанията.

В момента свободно търгуваните акции на дружеството възлизат на около 7%. Приетият от мажоритарния акционер вариант е за свободно търгуеми акции от 15% до 20%.

За целта на 21 май ще бъдат пуснати за свободна търговия 50 хиляди акции на цена 2.60 лева, като при интерес ще бъдат освободени още 25 – 50 хиляди акции на същата цена.

На 22 юни от 10 ч. в София, акционерите на дружеството ще решават за разпределяне на финансовия резултат за 2006 г. Проектът за решение включва разпределяне на 90% от печалбата на дружеството за 2006 г., която е в размер на 130 000 лв., за дивидент на акционерите, като брутният дивидент на акция е 0,18 лв. (нетният е 0,1674 лв.).

За 2007 година съгласно стратегията за развитие на дружеството е планирана секюритизация на вземания на стойност между 10 и 15 милиона лева, като за целта през втората половина на годината ще бъде реализирано увеличение на капитала и втора облигационна емисия, а дружество води преговори и с чужди инвестиционни банки за привличането им в този сегмент.

До момента ФЕЕИ АДСИЦ е закупило вземания на стойност близо 6 милиона лева от проекти по енергоефективни дейности за общински и индустриални проекти и търговия с електроенергия.

Последната сделка с книжата на дружеството е от 8 май на цена 2.62 лв. за брой.