Италианската промишлена група FIAT обяви, че се разделя на две компании.

Едната от тях ще занимава основно с производството на товарни коли и микробуси, строителна и селскостопанска техника, машини и мотори. Другата - ще запази всичките марки леки коли - FIAT, Lancia, Alfa-Romeo, Ferrari, притежание на концерна с централа в Торино. Изпълнителният директор на FIAT Серджо Маркионе по-рано съобщи за тези планове, но официалното решение за разделянето беше взето днес на заседание на борда на директорите на компанията.

Решението ще влезе в сила от 1 януари 2011 г. и както се очаква ще има за цел да повиши ефективността на концерна. Някои критици заявяват, че FIAT, който чувства последиците от кризата заради общата финансова ситуация на пазара и намаляването на продажбите, е тръгнал по пътя на Alitalia, която отдели губещите поделения и дълговете от печелившата част на компанията.

Въпреки това, още днес Миланската фондова борса реагира положително на съобщението за реформирането на FIAT. Акциите му поскъпнаха с 6%. Ръководството на FIAT потвърди намерението си да увеличи производството за сметка на увеличаване на мощностите на италианските си заводи. Преди година и половина FIAT сключи договор за сътрудничество с американския автомобилен концерн Chrysler. Този договор позволи на изправения пред банкрут Chrysler да получи държавна помощ.

На конвейрите на американските заводи ще се произвеждат малолитражни модели FIAT, които ще запълнят празнината на американския пазар. Предвижда се продажбата на автомобили FIAT-500 да започне през 2012 г.

Източник: БГНЕС