Фикосота Синтез придоби мажоритарен дял от фабриката за бързооборотни стоки „Оникс” в Украйна. Сделката е осъществена като част от плановете на компанията за развитие на украинския пазар.

Стойността на сделката е част от тригодишния инвестиционен план в размер на 12 млн. долара, който Фикосота Синтез ще реализира в Украйна. Инвестициите ще включват нов завод за прахове за пране, разширяване на производствената база и разработка на нови продукти.

Покупката на завода и бъдещите инвестиции в него от страна на Фикосота Синтез ще повишат възможностите на компанията за по-широкото популяризиране на продуктите на украинския пазар. Понастоящем компанията внася част от продукцията, предназначена за украинския пазар от България, но планира с откриването на нов завод да задоволи изцяло нуждите на украинския пазар. Към момента „Оникс” произвежда препарати за почистване (предимно белина и препарати за миене на съдове).

През 2007 г. дъщерното дружество на Фикосота Синтез в Украйна бележи близо 60% ръст спрямо 2006 г. Маркетинг експертите в компанията предвиждат 47% ръст през 2008 година.

Стремежът на Фикосота Синтез е бързото заемане на по-високи пазарни позиции, а основната цел – влизането в топ 3 на най-големите на пазара в областта на детергентите в близките 2 години.